Bir Risotto tarifi - Soslu Pilav

Lezzetli bir yemeği ilgili ve meraklı arkadaşlarla paylaşmak istedim. Risotto Avrupa'da bir çeşit pilav arkadaşlar. Yani ben böyle görüyorum, siz ne derseniz deyin. Benim farklı gördüğüm kısım, pirinç seçimi, soslandırılması, hafiften sulu, ıslak olması. Yalnız bence bizim pilavdan güzel. Çeşit çeşit soslar ile lezzetlendirilmiş Risotto'nunsa bence en güzeli Karışık deniz ürünlü Risotto. Onu başka bir zaman ele alırız. Buyrun malzemelerden başlayalım.


  • 12-15 adet kadar iri baş sarımsak
  • 2 Orta boy soğan
  • 2 büyük boy Domates
  • Tuz, kekik, fesleğen, kırmızı pul biber ( acı ya da tatlı ), karabiber
  • Pilavlık pirinç
  • Mantar


Önce soğanları blender ve ya rende aracılığı ile güzelce çekin. Neredeyse su haline gelmesi daha iyi. Yapışmaz tavanıza zeyitnyağını bolca boca edin ve ısıtmadan önce çektiğiniz soğanları içerisine atın. Altını orta ateş yakın ve sarımsaklara geçin. Sarımsakları rendede ince bir şekilde çekin. Kenara koyun beklesin. Domatesleri atın blender içerisine, bir tutam tuz, bir tutam karabiber, bir tutam fesleğen, bir tutam kekik, bir tutam kırmızı pul biber ekleyin ve çekin domatesleri. İyice su olurken baharatlarda domates suyuna iyice karışsın. Onu bekletin. Soğanlar güzelce olduğunda, domates sosunu ve sarımsağı aynı anda atın tavaya. Güzelce kaynasın. Bırakın, ama suyunu da çektirmeyin. Domates ve sarımsakları atmanızın 5 dakika sonrasında kare kare kestiğiniz mantarları da ekleyin tavaya ve kapağını kapatın. Kısık ateşte, suyunu kaybettirmeden pişmeye bırakın. Bu esnada pirinçlerinizi tencerenizde zeytinyağı ile kavurmaya başlayın. Pirinçler hafiften esmerleşmeye başlayınca, kaynamış suyunuzu içerisine atarak pilavınızı olmaya bırakın kısık ateşte. Bu arada sosunuzda olmuştur muhtemelen. Sosun altını kapatın ki suyu gitmesin. Pilavda olduğumda soau boca edin pilavınıza ve karıştırın. Sıcak sıvak servis yapın.

Afiyet olsun..

18.10.2017 Jax
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın