Cadılar Bayramı - 31 Ekim

Pagan kökenli olup sonrasında Hristiyan kökenin devam ettirdiği, her sene 31 Ekim kutlanan, seküler bir kutlama. Genelde, ürkütücü ve korkunç kıyafetler giyinmiş çocukların, kapı kapı gezerek, hediye, şeker, meyve topladığı bayram. Büyüyen yaş grubu ile beraber olgun insanlarında maskeli balo, korku filmi gecesi, perili ev ziyareti aktivitelerini yaptığı bayram.

Cadılar bayramı genelde Batı ülkelerinde kutlanmaktadır. En çok ihtişam ve görkem bulabileceğiniz yer Amerika olup, Amerikan kültürünün yaygınlaşması ile beraber diğer batı ülkelerinde de rağbet oldukça artmıştır.

Cadılar Bayramının ingilizcesi Halloween olup, All Hallow's Eve ( Azizler Günü Arifesi )'nden gelmektedir.

Kökeni, Samhain festivali olup, Antik Britanya topraklarında Pagan Keltler kutlardı. Yazın bitişini 1 Kasım olarak kabul eden topluluk aynı zamanda bu tarihi kışında başlangıç günü olarak varsayıyordu ve öyle kabul ediyordu. Pagan kültürüne göre bu dönem çerçevesinde toprak sahipleri ile kira sözleşmeleri yenilenirken sürülerse yaylalardan dönüş yapıyordu. Cadılar Bayramının ana temellerinden birini oluşturan esas inanış ise bu dönemde, bu günlerde, ölü insanların ruhlarının geçmiş zamanda yaşamış oldukları evleri ziyaret etmesi idi. Paganlar, tepelerde ocak tutuştururken aynı zamanda kötü ruhları uzak tutmak için büyük ateşler yakıyorlardı. Yazın bitimi, kışın başlangıcı kabul ettikleri bu günde insanlar, eski evlerini ziyarete gelen ruhlara tanınmamak adına maske takıyor ve kostümler giyiniyorlardı. Bu nedenden ötürü Samhain festivalibugünde de olduğu üzere cadılar, iblisler, goblinler ve periler ile bağdaştırıldı ve özdeşleşti.

Papa IV. Boniface tarafından daha öncesinde 13 Mayıs'ta kutlanmakta olan Azizler Günü'nü, muhtemel olasılıkla Pagan festivalinin yerini alması adına 1 Kasım'a aldı. Bir önce ki gün olan 31 Ekim ise Azizler Günü arifesi olarak kabul gördü ve Halloween adı bu kaynaktan ötürü geldi. Ortaçağ sonlarına gelindiğinde ise Hristiyan bayramı ve Seküler kutlamalar birbiri ile iç içe girdi. Avrupa'da reform ile, en çok Protestan Hristiyanlarda olmak üzere Cadılar Bayramı kültürü neredeyse yok oldu. Avrupa toplumları arasında Britanya'da seküler kutlamalar devam etti.

Amerika tarafında ki olaylar ise şu şekilde. Amerika topraklarına yerleşen ilk insanlarda o dönemin getirdiği şart ve koşullar ile beraber diğer bayramlarında olduğu gibi Cadılar Bayramı'da yasaklandı. 1800'lü yıllarda kutlanmaya başlanan Hasat Bayramı'nın Cadılar Bayramından enstantaneler taşıması ile Cadılar Bayramı'na olan ilginin sinyalleri belli oldu. Ardından İrlandalılar ve Britanya'lıların,, kostümleri ile beraber Amerika'ya göçmesi ile 19. yüzyılda Cadılar Bayramı Amerika'nın çocuk bayramlarından biri oldu.

Kutlamaların şekline gelince, sembol, gülen bir balkabağıdır. Kişiler kutlamalara hazırlanırken, balkabağının içerisini boşaltırlar ve içerisine bir mum yerleştirirler. Balkabağının dışına ise gülen bir surat çizerler. İşlem tamamlandıktan sonra içerisinde bulunan mumu yakarak şeytani bir surat oluşturmaya çalışırlar. Elma şekeri en çok kullanılan şekerlemedir. Küçük çocuklar kostümlerini giyerler ve sokağa çıkarak kapı kapı dolaşmaya başlarlar. Kapılarda ev sahiplerine, " Şaka mı?, Şeker mi?" sorusunu yöneltirler. Ev sahipleri de çocuklara para veya şeker verirler. Eğer ev sahibi çocuklara şaka yanıtını verirse, çocuklar ev sahiplerine bir takım muziplikler ve şakalar yaparlar. Bunun kökeni ise geçmiş tarihte yoksul Britanya'lıların dolaşarak ev sahiplerinden "Ruh keki" toplamasıdır.

Yetişkinlerde ise hafta içi çalışma şartlarından, ilk hafta sonu, hangisi daha yakınsa, maskeli balolar ve kıyafet baloları etkinlikleri düzenlerler. Etkinliklerde ki sakinler hayalet, cadı veya korku filmlerinde ki karakterlerin kostümlerini giyerek korkunç bir hava yaratmaya gayret gösterirler. Katı Hristiyanlar, Muhafazakarlar, Protestanların büyük bir çoğunluğu ve tutucular Cadılar Bayramı etkinliğinde bulunmaz ve kutlamazlar. Tartışmalarda ise kutlamayı bir hayli yanlış bulurlar.
09.10.2017 Jax
2 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın