Can kurtarma ekipmanları üzerine

Kimi zaman gezi amaçlı, kimi zaman bir yere giderken kimi kişiler için ise her gün kullanılan deniz yolu, irili ufaklı teknelerden oluşuyor. Peki, bu teknelerde gözünüze çarpan ama genelde anlam veremediğiniz simgeler, aletler, uyarılar, yazılar, ekipmanlar ne işe yarıyor?


  1. Duvarlarda ( alabandalarda ) bulunan renkli, fosforlu, resimli simgeler:
    Bu simgeler, gemilerin stratejik duvarlarına ve en kolay erişilip göreülebilecekleri yerlere zabitler tarafından yapıştırılmaktadır. Anlamları ise sizlere klavuzluk ederler. Acil çıkış noktası, can salına gidiş, can salı ekipmanları yerleri, yangın kapıları vs. bir çok önemli noktayı işaret ederler. Sizler için en önemlileri ise, can yeleği, ışıklı şamandıralar, ısı korumalı tulum, payroteknik ekipmanlar, telsiz donanımı mevkiisi, can salının teknede ki yeri olmaktadır.
  2. Duvarlarda ki posterler:
    Bu posterler herhangi bir acil durumda gerekli ekipmanların nasıl kullanıldığını, neler yapılması gerektiğini ve binme yöntemlerini.göstermektedir. Ayrıca bazıları ise yangın durumunda, yangınla mücadele ekipmanlarının kullanımını anlatmaktadır.
  3. Yerlere çizilmiş olan şekiller ve yazılar:
    Bunlar genelde yürümeniz gereken yolları, acil bir durumda kullanılacak toplanma istasyonlarını, teknenin belirli bir bölümüne giden yolları ifade etmektedir. Eğer halatlara yakın bir yerde bunlardan varsa, o çizgilerin içerisinde bulunmak, halat manevralarında tehlikeli bölge içerisinde bulunmak anlamına gelmektedir.
  4. Can simitleri:
    Can simitleri teknenin belirli yerlerinde bulunmaktadırlar. Acil durumda denize atmak üzere biri ışıklı şamandıralı, diğeri şamandırasız olmak üzere 2 tiptirler. Bir diğeri köprüüstü'nün sağında ve solunda denize adam düştü can simitleridir. İngilizcesi Man Over Board olan bu can simitleri, yanlarında ki pin çekilmek sureti ile otomatik olarak denize düşerler.
  5. Işıklı şamandıralar ve ışıksız şamandıralar:
    Bu ekipmanlar denize düşen kişinin yerini belirlemek amacı ile kullanılırlar. Şamandıralar yüzen yapıları gereği denize düştüğünde düzelirler ve ışık yanar.
  6. Isı korumalı tulumlar:
    Bu tulumlar tehlike anında gemiyi terketmeniz gerekirse giymeniz için bulunmaktadırlar. 2 dakikadan kısa sürede giyinmeniz gerekmektedir. Video'yu doğru şekilde giyinmek amacı ile klavıuz olarak kullanabilirsiniz.

  7. Gemilerin belirli bölgelerinde markalanmış.ve işaretlenmiş yangınla mücadele kutuları bulunur. İhtiyaç halinde içinde kullanabileceğiniz her türlü yararlı donanım olmakla beraber, yanmaz elbise, oksijen solunum seti, fener, balta gibi ekipmanlar bulunmaktadırç
  8. Yağ sızıntısı mücadele kutusu:
    Denizler çok güzel. Bulunduğunuz tekneden yağ sızdığını ve kimsenin aldırış etmesiğini görürseniz kutuda mücadele için her türlü donanım mevcut. Kontrol altına alıp otoriteleri bilgilendirebilirsiniz.
  9. Can yeleği:
    En genel can kırtarma ekipmanı. Üzerinde yerinizi belli etmeniz için ışık ve düdük vardır. Bazıları pinli olup çekildiğinde şişer, bazıları ise köpüklüdür. Can simidi ile denize atlamak için bazı prosedürler vardır. Viseo'da doğru bir şekilde kendinizi sakatlamadan nasıl atlarsınız, bulabilirsiniz.


...
16.10.2017 Jax
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın