Caretta Caretta

Deniz kaplumbağası veya sini kaplumbağası da denmektedir. Evrimlerinin 100 milyon yıla yakın olduğu tahmin edilmekte.
Caretta carettalar nesli tükenmekte olan türler arasında yer aldığından koruma altına alınmışlardır. Ortalama ömürleri 100 – 120 yıldır.
Sırt tarafı kahverengi veya kırmızımsı, alt tarafı ise beyazımsı açık sarı renktedir. Ömürlerinin çoğunu denizlerde geçirseler de yumurtlamak için karaya çıkarlar. Buna rağmen oksijeni havadan almaya ihtiyaç duyan bu hayvanlar çok uzun süre su altında kalabilmektedir.

Türkiye’de yaşayanlarının boyu ortalama 70-75 cm, genişliği 50-55 cm’ dir. En fazla 2 adet tırnakları vardır. Başları üçgenimsi bir yapıdadır ve dişleri yoktur fakat ısırma gücü kuvvetlidir. Yumuşakçalar, denizanaları, mavi yengeçler ve istridye gibi deniz canlıları ile beslenirler. Yani etoburdurlar. Gelişmiş çene kaslarına sahiptirler.

Üremek için yumurtlamak durumunda olan caretta carettalar , yumurtalarını kumsallarda açtıkları çukurlara dikkatlice gömerler. Tek seferde 100 ila 120 yumurta bırakmaktadırlar. Genelde aynı kumsalı tercih ederler ve sezon kuzey yarım kürede mayıs – ağustos ayları iken güney yarım kürede ekim – mart ayları arasındadır. Kuluçka süresi ortalama 45 60 gündür. Yavrular hazır olduklarında yumurtayı kırmak için “caruncle” adı verilen geçici sivri dişleri kullanırlar. Daha sonra bu dişler kendiliğinden kaybolurlar. Genelde çıkmak için geceyi bekler. Ortalama 3-4 gün sonra gruplar halinde, yine geceleri yuvayı terk ederler. Ufuk aydınlığını kullanarak denize doğru yönlerini bulurlar.

Deniz kaplumbağalarının Akdeniz’deki yuvalama bölgeleri Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’dir. Nadiren de olsa Tunus, İsrail, Mısır, Libya ve İtalya’da caretta carettalara rastlanmaktadır. Caretta carettaların yumurtladığı kumsallarımıza gelince; Adana’ nın Yumurtalık ilçesi, Dalyan, Belek kıyıları, Köyceğiz, Fethiye, Anamur, Gazipaşa, Ekincik ve Dalaman sahilleridir. Dalyan’ın İztuzu Plajı caretta carettaların en büyük yumurtlama alanlarıdır.

Son zamanlarda haberlere konu olan ısırma veya saldırma girişimlerinin sebebi yine insanlardır. Dışarıdan beslemeye maruz kalan bu canlılar beklenti içine girerler ve isteklerini bazen ısırarak belirtebilirler. Ayrıca kendilerine verilen rahatsızlıklar da etkili olmaktadır.
13.08.2017 Bourbonur
3
İnsanlar tarafından insanların tüketimleri için üretilmiş besinlerle beslendiklerinde, dışkıları da insan dışkısına benziyormuş diye duydum. Hatta bazı otel sahipleri denizde yüzen bazı dışkıların insan dışkısı değil, Caretta Caretta dışkısı olduklarını anlatmakta güçlük yaşadıkları rivayet ediliyor.
17.08.2017 dombili
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın