Covid 19 (Coronavirus) yayılmasına karşı kasap senaryosunun çözümlemesi

Covid 19 (Coronavirus) yayılmasına karşı sürekli teyakkuz durumundayız. Bu konuda, kasaptan alınan et üzerinden virüs bulaşma süreci çözümlenecek.

Daha önce yaşanan kuş gribi ve domuz gribi salgınlarında en büyük risk grubunun kasaplar olduğu değerlendirilmişti. Et henüz çiğken üzerinde çok miktarda bakteri ve virüs barındırabileceği, etleri çıplak ellerle kesen ya da eldivenli elleriyle kestikten sonra çıplak yüzlerine temas eden kasapların bu hastalığa yakalanan en büyük grup olduğu gözlenmişti.

Geçen gün kasaptan et alırken süreç çok dikkatimi çekti. Bu sebeple ayrıntıları burada paylaşmak istedim.

Arnavutluk'ta uygulanan kısıtlı sokağa çıkma politikası sebebiyle derin dondurucuya koymak üzere 5-6 kg et alma niyetiyle kasaba gittim. Kasabın eldiven kullanması hoşuma gitti. Ama etleri kesen kasabın aynı ellerle para tahsil ettiğini görünce siparişimi küçültme kararı verdim. Eğer ette virüs varsa, virüsü derin dondurucuda haftalarca koruyabileceğimden çekindim. İlerleyen haftalarda unutup, virüse karşı teyakkuzda olmadığımız bir anda virüse maruz kalkmaktan çekindim. Bu sebeple 700 - 800 gram kadar bir et aldım.

Eve geldiğimizde eti haşlamak yoluyla virüslerden arındırmamız gerektiğini biliyorduk. Yalnız paketin açılmasından, etin haşlanmasına kadar geçen süreç biraz enteresan. Eğer ette virüs varsa, bu virüs eti işleyen kişinin ellerine (ve eldivenlerine), eti koyduğumuz tepsiye, eti kestiğimiz bıçağa bulaşabiliyor. Eğer aşçı, ellerini yüzüne götürmezse problem yok, virüs deri üzerinden vücuda nüfus edemiyor. Ama eti haşlama kabına koyduktan sonra hiç bir şeye dokunmadan ellerin sabunla yıkanması, tepsi ve bıçağın bulaşık deterjanı ile yıkanması çok önemli. Aksi takdirde buralarda bulunan virüs dönüp dolaşıp vücuda nüfuz edebilir. Bunları yaptıktan sonra eti haşladığımızda virüsleri öldürmüş oluyoruz.
24.03.2020 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın