Dünya Tütünsüz Günü

Sigara başta olmak üzere, puro, pipo, nargile ve buna benzer pek çok şey aracılığıyla tüketilen tütünün insan sağlığına zararları yüz yılı aşkın bir zamandır biliniyor. Tütün tüketiminin sağlığa zararı kadar uzun süredir bilinmese de, pasif içicilik adıyla andığımız ve tütün ürünü tüketmeyen insanların da tütün ürünü tüketen insanların yaptığı tüketim sebebiyle dolaylı olarak gördükleri zarar da uzun zamandır tespit edilmiş durumda.

Tütün tüketiminin bağışıklık sistemini zayıflatması ve başta akciğer kanseri olmak üzere pek çok hastalığa yakalanma olasılığını yükseltmesi problemiyle mücadele etme çerçevesinde, Dünya Sağlık Örgütü, 1987 yılında aldığı bir kararla Dünya Tütünsüz Günü (World No Tobacco Day) uygulamasını ilan etti. 1988 yılında alınan kararla, Dünya Tütünsüz Günü'nün her sene 31 Mayıs'ta kutlanmasına karar verildi.

Sigara ve diğer tütün ürünlerini satan şirketler, sigara içmeyen insanlara cazip görünmek ve onları tütün tüketimine başlatmak için cancanlı tanıtımlar ve agresif kampanyalar yapıyorlar. Bu durum, dünya genelinde sağlığı tehdit ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, bu kampanyaların da etkisini azaltmak için yoğun çaba harcıyor.

Büyük bir ekonomi büyüklüğüne karşılık gelen tütün pazarının, sigara tüketimindeki azalmadan ötürü yaşayacağı daralmayı engellemek ve tütün üreticisi yurttaşlarını korumak için gelişmiş ülkelerin çalışmalar yaptıklarını görüyoruz. Bunlar arasında gelişmekte olan (ya da gelişmeye niyeti olmayan) ülkelerde tütün üretimini yasaklamak ve o ülkelerdeki sigara içicilerini kendi tütünlerini almak zorunda bırakmak, ilaç vb. ürünlerin üretiminde tütün kullanılabilecek alanlar keşfedip sigara olarak satamadıkları tütünü ilaç olarak satmak gibi örnekler verilebilir. Sigaranın gerek insan sağlığına, gerekse sigara içenlerin bütçesine verdikleri zarar çok büyük boyutlara ulaşıyor.

Yeşilay, 31 Mayıs 2020 Dünya Tütünsüz Günü sebebiyle hazırladığı tanıtım filminde, çok uluslu sigara şirketlerinin yıllık yaklaşık 700 Milyar dolar kazandığını, buna karşılık her yıl yaklaşık 7.000.000 kişinin sigaraya bağlı sağlık sorunları sebebiyle hayatını kaybettiğini belirtiyor. Yeşilay'ın sigarayı bırakma destek programından faydalanmak isteyen yurttaşlarımız 4447975 numaralı telefondan ya da bırakabilirsin web sitesinden destek alabilirler.



Her ne kadar sigara içmek bireysel tercih olsa da, bunun sağlığımıza zarar verdiğini ve sevdiklerimizden çabuk ayrılmamıza yol açabileceğini unutmayalım. Bireysel hakkımızı kullanırken, başka insanların pasif içici olmasına yol açma hakkımız olmadığını idrak edelim ve ister açık ister kapalı olsun toplumsal alanlarda sigara içmemeye özen gösterelim, lütfen duman üretmeyelim. Hepimizin ortak kullandığı havayı kirletmeye hakkımız yok.

Bir başka not da sigarayı söndürür söndürmez etkilerinin azaldığını zannedenler için bırakalım. Sigarayı söndürmenizden sonra akciğerlerinizdeki sigara kalıntıları yaklaşık 30 dakika boyunca çevreyi rahatsız etmeye devam ediyor. Özellikle bebeklerin ve astım benzeri solunum yolu sorunları yaşayanların yanına gitmeden en az 30 dakika önce sigaranızı söndürün. Bu durum taksiye, otobüse ve özellikle de uçağa binerken de geçerlidir. Bazı ülkelerde havaalanının tamamında sigara yasağı uygulanan örnekler ortaya çıkmaya başlamıştır.



Bazı gelişmiş toplumlarda, örneğin Tokyo'da, sigara içmeyenlerin temiz hava soluma hakkını garantiye almak için, sokakta sigara içme yasağı ve buna bağlı olarak yalnızca özel ruhsatla faaliyet gösteren kafelerde sigara içme, diğer toplumsal alanlarda sigara içmenin yasaklanması gibi uygulamalar var.

Bizim ülkemizde de yakın geçmişe kadar otobüslerde bile sigara içmek serbest iken, yakın geçmişte başlayan düzenlemeler ile önce otobüslerde, bundan bir süre sonra da kafe ve kahvehanelerde sigara içme yasağı uygulamaya alındı.
31.05.2020 Geni
2
Sigarayı söndüren kişi ardından hemen asansöre bindiğinde, asansörün sigara kokusuyla dolmasına neden oluyor.
31.05.2020 Boncukbekir
2
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın