Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu

Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu, 2006 yılı yapımı, efsane sanatçı Cüneyt Arkın'a ithaf edilmiş, gülmece filmidir. Türk sinemasının akıllarda yer eden yapımlarından birisidir. Yönetmenliğini Kartal Tibet yapmıştır. Film, kendisini A Milli Uzay Filmi olarak tanımlamıştır.

Filmde başrolleri Mehmet Ali Erbil oynuyor :) Hem Kartal Kaptan rolünü, hem Zaldabar rolünü başarıyla oynamış. Aynı filmde Kartal rolüyle Gonca (Deniz Seki) ile, ve Zaldabar (ya da Şahin) rolüyle Maya (Burcu Kara) ile evlenerek büyük bir başarıya imza atmış:) Kartal Kaptan ve Zaldabar'ın aynı sahnede görüntülenmesi gereken durumlarda, Mehmet Ali Erbil'in dublörlüğünü Faruk Karaçay yapmış.

Kötü adam Uga rolünü Burak Sergen, Gökmen rolünü Burak Hakkı, Safiye Ana rolünü harika bir performansla Ayşen Gruda oynuyor. Yavuzun minibüsünden tanıdığımız Yavuz Seçkin, Muzaffer rolünde. İsmail İncekara, Lunatika gezegeni kralı Dogibus'u oynamış.

Filmin konusu 2055 yılında geçiyor. Uzay gemisi Ulubatlı 33 ile uzayda çalışmalar yapmak üzere TUBI (Türk Uzay Birimi) tarafından uzaya gönderilen ekip, arkadaşları Gökmen, hortumu birisi tarafından kesilip uzayda kaybolduktan sonra onu bulmaya çalışmaktadır. Bu arada Gökmen'i ekipten ayıranlar da dünyalılardan nefret eden ve dünyayı yok etmek isteyen yaratıklardır. Gökmen'i bulmaya çalışan kahramanlarımız, bu kötü ekiple karşılaşır ve bir noktada dünyayı yok etmek üzere gönderdikleri bombayı önce durdurup, sonra bombanın gönderildiği noktaya geri göndererek, dünyanın kötülüğünü isteyenleri yok ederler.

Absürt komedi tarzında çekilen film, hoş zaman geçirmemiz için birebir. Arada absürt komedide mantık aranmaz, mantık arayanlar hayal kırıklığına uğrayacaklar. Örneğin bir sahnede elektrikli süpürge borusundan astronot elbisesi oksijen borusu yapmışlar, çok hoş olmuş.

Orhan Gencebay'dan batsın bu dünya şarkısı teypte tıngırdarken uzay gemisinin şoför koltuğuna kurulan Mehmet Ali Erbil sahnesi, uzay gemisinin kenarına Atatürk'ün ünlü deyişi istikbal göklerdedir deyişinin yazılı olması, uzay gemimizin bayrağımızın renkleri kırmızı beyaz olması, Kartal Kaptan'ın ben hayatım boyunca alkollü araç kullanmadım diyerek verdiği mesaj, hepsi çok güzel.

Safiye Ana, ekibin manevi annesi gibi. Her işe sevgisini katıyor. Bir noktada kaptanın sırtına havlu koyması, terlerse hasta olmasını engellemeye çalışması unutulmaz. Deniz Seki, kaptana aşık olan kız rolünü çok başarıyla oynamış.

Orion Birliği, Lunatika'nın kültürel olarak dünyalı insanlara benzemesi sebebiyle üyeliğe almakta direnç göstermektedir. Ekonomi, işsizlik gibi sorunlar çözülmesine rağmen üyelik başvurusunun sürekli reddedilmesi, kültürel sebeplerle alınmadığının bildirilmesi çok anlamlı. Orion Birliği'nin bahanelerini eksiltme çalışmaları kapsamında Zaldabar'ın Gökmen'i yakalamak için Lunatika'ya davet edilmesi, Zaldabar davete icabet ettiğinde kurulan rakı sofrası çok hoş. Fasıl ekibi çok güzel şarkılar çalmış. Aynı ekiple aynı odada gerçekleştirilen düğün merasiminde Dansöz Asena tüm kıvraklığını konuşturmuş.

Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu'nda, özlediğimiz duyguları bize anımsatan sosyal mesajlar da var. Gökmen Lunatika'da saklandığı mağarada karşısında Kartal Kaptan'ı görünce, "geleceğini biliyordum" diyor. Birbirine güvenme ortamını ne kadar çok özlemişiz. Bu cümleyi duyduğumda, gözlerim doldu. Güvenmek ve güvenilmek ne kadar güzel duygular. Yine Gökmen'in çocuğuna, kaptanının adını vermesi, onun adını Kartal koyması ne kadar özel bir şey. Vefa, hatırlama isteği, hatırlama kararlılığı. Eyyyy duygular, gittiğiniz yerlerden çıkın ve gelin. Özledik sizi.

Filmde rol alan aktrisler gerçekten çok çekici. Şebnem Schafher, Didem Erol, Deniz Seki, Burcu Kara erkek izleyicilerin yüreklerini küt küt attırıyorlar. Kartal Kaptan'ın, kadınlarla iletişimde kibar davranışlarla onların gönlünü fethetmesi çok iyi. Zaldabar'ın kadınlara hükmetme çabaları sonuç vermezken, Kartal Kaptan'ın gönülleri fethetme davranışı istediklerini elde etmesine yardımcı oluyor.

Pascal Nouma...
Bu film, artık bizden birisi olan Pascal'ın, "seni kaptan yapanın a**na koyayım" cümlesine değinmeden yorumlanamaz. Teşekkürler Pascal.

Ve efsane Cüneyt Arkın...
O bir kült.
Bize iyi bir baba olmayı öğretti, mücadeleyi bırakmamayı öğretti.

20.05.2020 Geni
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın