E-ticaret sitesi satarken kaynak kodlar müşteriye verilir mi?

Web tasarım hizmetleri, özellikle de e-ticaret sistemlerini içinde barındıran web sitelerini satarken, tedarikçi (bu durumda yazılımcı oluyor) ile müşteri (bu durumda sitenin sahibi oluyor) arasında anlaşmaya varılması gereken önemli konulardan birisi de, sitenin kaynak kodlarının paylaşımı.

Hemen her konuda olduğu gibi bunun da tek bir yanıtı yok. Bu durumu açıklığa kavuşturmak için şunlar dikkate alınabilir.

  • Her şeyden önce, bu konu tedarikçi ile müşteri arasında en başta el sıkışırken müzakere edilmeli ve açıklığa kavuşturulmalıdır.
  • Kullanılan kodların niteliği de önemlidir. Eğer tedarikçi kendi geliştirdiği kodları değil de, open source sistemleri kullanarak hizmet veriyorsa, kodları gizlemek gibi bir seçenek zaten söz konusu değildir. Yasal olarak kodları vermek zorundadır.
  • Yazılım geliştirici, kendisinin kod yazma tarzı ve anlayışının taklit edilmesini engellemek önemliyse, bu kodların verilmeyeceğini sözleşmeden belirtmelidir. Bu durumda tavsiye edilen yöntem, tedarikçinin sisteme uzun süreli güncelleme ve geliştirme garantisi vermesidir.
  • Veriler gizlenmemelidir. Kodlar tedarikçinin fikir eseri olsa da, veriler müşterinin varlığıdır. Dolayısı ile kodlar verilmiyorsa bile, müşterinin verileri sorunsuz yedekleyip, dilediğinde başka bir sistem yükleyebileceği bir arayüz mutlaka verilmelidir. Kodları müşteriye vermemekteki amaç müşteriyi bağımlı hale getirmek değil, kod yazma becerisi ve veri modelleme anlayışının taklit edilmesini engellemekle sınırlı olmalıdır.
  • Müşteri için bu kodları elde etmek ve sistemi ilk tedarikçiden bağımsız olarak geliştirmeye devam etmek önemli ise, kodların verileceği sözleşmeye yazılmalıdır. Bu durumda beklenen, müşterinin daha yüksek bir ödeme yapmasıdır.
  • Sitenin hostingi müşteri tarafında ise ve kodlar verilmeyecekse, bu kez php'de kullanılan ioncube tarzı şifreleme araçları ile kod şifrelenmelidir.

26.05.2020 Geni
2
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın