Kasnaklı uçurtmanın kuyruğunun ucundaki jilet

Uçurtmadır çocukluğu çocukluk yapan şeylerden birisi.

O sıradan bir oyuncak değildir. O adeta bir süvarinin atıdır, bir pilotun uçağı, bir köy anasının süt veren ineği.

Özene bezene yapmıştır onu çocuk, gücü yetmeyen yerde abilerinden yardım alarak. En sağlamından bir ip bulmuştur. Göklere yükseldiğinde rüzgara yenilmesin diye. Kuyruğun terazisi için elinden gelen her şeyi yapmıştır. Arkadaştır onlar.

Kargıları tıraşlamıştır. Kuyruğunu süslemiştir, özene bezene.

Altıgen de olsa olur ama sekizgen olsun ister. Daha kuvvetli olsun ister. Rüzgarlar onu yıkıp geçemesin ister.

Gururla uçurur onu. Elinde ip yumağı, 3-4 metre kadar salar. Başlar koşmaya, koşaar, koşaaar, koşaaaar. Uçurtma irtifa kazanmaya başlayınca yumaktan ipi azar azar salmaya başlar. Uçurtma yükselmektedir. Gökyüzündeki hava akımına erişmeye çalışır uçurtma. Seslenir sanki dostu olan çocuğa, "hadi oğlum, az kaldı, yakaladım o rüzgarı, koş, koş. Oldu galiba, yakaladım rüzgarı.İpimi sal, ipimi saaaaal". Gururludur ikisi de. Hem uçurtma, çocuğu utandırmadığı için, hem çocuk, uçurtmayı uçurabildiği için. Uçurtma seslenir "İpimi 2 metre çek ve aniden sal. Bir selam vereyim ovalara, kuşlara, dağlara, ırmaklara". Çocuk kulak verir bu davete. Selam verir uçurtma. Derken oradaki tüm uçurtmalar sırayla birer birer selamlar her yeri.

Derken bir uçurtma yaklaşır. Anlamak zordur neden o kadar yaklaştığını. Ya kuyrukları dolanırsa? İkisi de düşmez mi? Derken uçurtma ipten boşalır, uçar uzaklara, "bırakma beni dostum" der gibi bakar. Çocuk koşar ardından uçurtmanın. Koşaaar, koşaaar, koşaaaar. Ama çok uzaklardadır artık dostu. Bir dostunu yitirmiştir.

Ertesi gün yenisini yapar, hem de daha güzelini.

Üretmeyi öğrenmiştir uçurtmayı yaparken.

Dayanışmayı, imeceyi öğrenmiştir, mahalledeki abilerinden yardım alırken.

Kaybetmeyi öğrenmiştir, kaybetmenin dünyanın sonu olmadığını öğrenmiştir, kaybettiğinin yerine daha güzelini koyabildiğini de.

Ama sebepsiz yere kazık yemeyi de öğrenmiştir. Uçurtmasının kuyruğunun ucuna jilet takıp, diğer uçurtmaların ipini kesmekten zevk alan insan tipiyle de tanışmıştır çocuk.

Çocuk.
30.04.2020 Geni
2
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın