Kuzey Avrupalılar ya da Portekizliler nasıl bu kadar yüksek oranda ve iyi derecede İngilizce konuşuyorlar?

Benim gibi yurt dışında yaşıyorsanız ve zamanınızın çok büyük kısmını yaşadığınız ülkenin yerel insanlarından ziyade oraya çalışmaya gelmiş yabancılarla geçiriyorsanız, şunu hemen fark edersiniz: Kuzey Avrupalılar'ın neredeyse tamamı, çok iyi aksanlarla ve düzgün gramerle İngilizce konuşuyorlar. İtalyanlar, Fransızlar, İspanyollar gibi güneylilerin İngilizcesi ise genelde rezil seviyelerde, hatta onlarla birkaç hafta geçirdikten sonra sizin de dilinizin içine ediyorlar. Buna istisna olarak Portekizliler'i biliyorum, onlar da çok yüksek bir yüzdeyle ve çok iyi İngilizce konuşuyorlar.

Peki bunun nedeni? Meraklı bir kişilik olarak bunu herkese sorduğum için, genel düşüncenin şu olduğunu söyleyebilirim: Bunlar genelde küçük nüfuslu ülkeler oldukları için, fimlere ya da yabancı programlara dublaj yapmak hem karlı değil, hem de gerekli değil. Yani hem 2-3 milyon insanın içinden kaçının izleyeceğinin belli olmadığı şeyleri dublajlamak için zaman ayırmıyorlar, hem de yine küçük ülkeler oldukları ve kendilerine yetme şansları olmadığı için, diğer ülkelerle ve toplumlarla ilişki kurmak, ticaret yapmak zorunda olduklarını biliyorlar. Bunun doğal bir sonucu olarak da yabancı dil öğrenimine bir angarya olarak değil, doğal bir şey olarak bakıyorlar.

Evet olay budur, bu kadar basit bir şeyle bile koca bir topluma ikinci bir dil, ikinci bir bakış açısı kazandırmanın ne kadar kolay olduğunu görüyoruz.
12.10.2017 dombili
2
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın