Mahalle kavramı

Mahalle olabilmek. Herkesin komşusuna sahip çıkması. Mahalle de dolaşan yemekler ile herkesin, her akşam zengin bir menüsü olması. Sokakta oynama fırsatını yakalayabilmiş çocuklar. Mahallenin kızlarının koruma altında olması. Bakkaldan alış veriş yapabilmek. Saymakla biter mi ya mahallenin güzellikleri, faydaları.

Bakkallar vardı, mahallenin kalbi idi onlar eskiden, ruhsuz süper marketler ve alış veriş merkezleri açılmadan önce. Orada her zaman sizinle konuşacak birisi hazır beklerdi. Sabahları erken saatte lüks sitelerinden çıkan zombilerin aksine, ekmek almaya veya başka şeyler almaya gittiğimizde bakkalla ayak üstü 5-10 dakika muhabbet eder, güne hazırlardık kendimizi.

Kuruyemişçiler vardı sonra. Onlarda, akşam muhabbeti bölümünü tamamlarlardı. Hemen yanlarında bulunan tekel bayii, bütün mahalle sakinleri tarafından tanınır, güvenilir biri olarak bilinirdi. Sokağın karşısında bir araba da tükürük köftesi yapılır, bir diğerin de kokoreç, bir başkasında tavuk pilav. Yakın geçmişte, en iyi yaptıkları yerleri, yani bunu iddia ettikleri yerleri buldum gittim, ödedim, yedim, arkadaş bu adamların yaptıkları yemeklerin yanına bile yaklaşamazlar.

Evinde tuzu biten, şekeri biten, yağı biten kaptı mı fincanı tutuşturur çocuğun eline, "haydi git bakalım komşuya söyle de şunu bir doldursun." Mahallede hamile bir kadın olduğunda, her evde pişen yemekten tadımlık gönderilirken o yemeklerin içine gizlenen iyi niyet yaşartır gözleri. Çocuklardan biri sokakta oynarken yaralanırsa eğer çevrede hemen yanına koşacak olan büyükçe bir kalabalık olmasının verdiği huzuru da içinde barındırırdı mahalleler. Mahalleye yabancı biri girdiğinde ona verilen huzursuzluk güven ortamını sağlardı.

Bayramların da, özel günlerin de, sünnet ve düğünlerin de, toplaşıp çay içmelerin de bir güzel olduğu o mahalleler artık yerlerini gri, ruhsuz beton bloklara, sitelere bıraktı. Eskiden uçırtma uçurulan o yerlerde artık gökyüzünü görmek neredeyse imkansız. Temiz havayı bile markette satacaklar neredeyse. Alman marka otomobilleri ile havasından geçilmeyen varlıkların dostlukları ile yalan bir dünya, çıkarlar üzerine kurulmuş birliktelikler çaldı, o güzel insanların yerlerini.

Birliktelik, dayanışma, sahiplenme, paylaşma ve
bir çok güzel davranışın beraberce görüldüğü yerler olan mahalleler gözünü para hırsı bürümüş bir takım kişiler tarafından mahvedildi ve bitti.

Haydi hayırlısı..
06.10.2017 Jax
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın