Mansplaining

21. yüzyılda tuhaf tuhaf sıkıntıları keşfediyoruz :) Bir çoğu 20. yüzyılda yapılmış yoğun felsefik tartışmaların ürünü olarak ortaya çıkan keşiflerde, insanoğlunun tarih boyunca yaşadığı pek çok sıkıntıyı da teşhis ediyoruz.

Bunlardan birisi de mansplaining! Okurken "mansplaining nedir?" ya da "mansplaining'in Türkçesi nedir?" falan dediğinizi duyar gibiyim.

Öncelikle, bu İngilizce sözcük, man ve explaining sözcüklerinin harmanlanmasıyla oluşturulmuş. Bu sözcüğü icat etmek zorunda kalan düşünür, çevredeki erkeklerin, sadece erkek oldukları için her bir şeyi bildiklerini zannedip, bayanlara akıl vermeye çalışmalarından bunalmış ve bu durumu anlatabilmek için bir sözcük icat etmek zorunda kalmış.

Örneğin hayatı boyunca ütü yapmamış bir adam, giysilerin nasıl ütülenmesi gerektiğini karısına saatlerce anlatıp, "bu kadına da ütü yapmayı bir türlü öğretemedim" diye düşünebiliyor.

Gelelim mansplaining'in Türkçesine. Bizde bu durum çok görülmesine rağmen henüz yaygın kabul görmüş bir tanesi yok. Ortaya çıkan seçnekler arasında açüklama, sikzah etme ve erkekleme var.

Ben en çok açüklama seçeneğini beğendim. Bence durumu cuk diye oturuyor.
23.09.2017 Geni
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın