Mysqldump ile mysql veri tabanı yedekleme ve yükleme

Komut satırından Mysql veri tabanı, kullanıcı ve yetkilendirme örnekleri ile mysql kullanmaya başlayanlar bir süre sonra büyüyen veri tabanlarını yedeklemek isteyeceklerdir (en azından istemelidirler). Mysql veri tabanını komut satırından çok etkin bir şekilde yedeklemek ve geri yüklemek mümkündür. Pek çokları phpmyadmin üzerindeki yedekleme fonksiyonlarından faydalanırken, veri tabanı büyüdüğünde phpmyadmin tatmin etmeyebiliyor. Bu durumda komut satırından mysqldump kullanılmasını öneriyorum.
Yerel sunucudaki bir veri tabanının yedeğini alacak isek şu komutu kullanabiliriz;

mysqldump -u veri-tabani-kullanicisi -pparola veri-tabani-adi > yedegin-kaydedilecegi-dosya-adi.sql

Burada -p parametresine dikkat ediniz. Parola, -p parametresinden hemen sonra, arada boşluk bırakmadan yazılmalıdır. Yedeğin kaydedileceği dosya uzantısı olarak .sql kullanılmasını öneriyorum. Kullanıcı isterse bunu farklı kullanabilir.
Uzaktaki mysql sunucusundan veri tabanı yedeği alma komutuna çok az ihtiyaç duyulabileceği için onu daha ileri düzey bir makalede ele alınmak üzere bırakıyorum.
Aldığımız yedeği sıkıştırarak yer tasarrufu yapabiliriz. Bu, aynı zamanda yedek dosyasını sunucudan başka yere taşımak için de çok yararlı. İlgili komut;

gzip yedegin-kaydedilecegi-dosya-adi.sql > yedegin-kaydedilecegi-dosya-adi.sql.gz

Şimdi ilerleyen zamanlarda bu yedek dosyasını geri yüklemek istersek ne yapmamız gerektiğine bakalım.
Öncelikle sıkıştırılmış dosyayı normale döndürelim;

gunzip yedegin-kaydedilecegi-dosya-adi.sql.gz

Bu komut bize yedegin-kaydedilecegi-dosya-adi.sql dosyasını verecektir.
Şimdi de bu dosyadaki verileri mysql'e yükleyelim;

mysql -u veri-tabani-kullanicisi -pparola veri-tabani-adi < yedegin-kaydedilecegi-dosya-adi.sql

Burada parolanın girişi için kullanılan -p parametresine yine dikkat ediniz. Bir de küçüktür/büyüktür işaretleri ile belirtilen eylem yönüne dikkat ediniz. Yedeği alırken büyüktür işareti ile veri tabanından dosya yönüne işlem yaptığımızı belirtmiştik. Yedeği geri yüklerken ise küçüktür işareti ile dosyadan veri tabanı yönüne veri aktarımı yaptığımızı belirtiyoruz.
12.08.2017 Geni
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın