Naim Süleymanoğlu

23 Ocak 1967 doğumlu efsane. Türk Milleti'nin gurur kaynağı. Benim kuşağımın en büyük kahramanlarından birisi.

Bulgaristan'ın Kırcaali kentinde dünyaya gelen milli haltercimiz, Bulgaristan tarafından o dönem Türk azınlığa uygulanan baskı politikasından kaçarak, Melbourne'deki Türk konsolosluğuna sığınmış ve iltica talebinde bulunmuştur. Bulgaristan yetkililerince adını Naum Shalamanov olarak değiştirmeye zorlanan haltercimi, anavatanında Naim Süleymanoğlu adını kullanmaya devam etmiştir.

Kendi ağırlığının 3 katı ağırlık kaldıran ilk halterci olan Stefan Topurov, Bulgaristan'ın Naim'den intikam alma politikası çerçevesinde yaklaşık 8 kg kilo kaybetmeye zorlanmış ve 1988 Seul Olimpiyatları'nda Naim'le aynı sıklette yarıştırılmıştır. (Tabi ki Naim tüm rekorları kırarak Topurov'u geride bıraktı).

1992 Barcelona ve 1996 Atalanta yaz olimpiyatlarında da altın madalya alan milli gururumuz, 3 olimpiyatta altın madalya alan özel insanlar arasındaki yerini aldı.

Otoriteler tarafından gelmiş geçmiş en büyük halterci olarak kabul edilen Naim, cep herkülü lakabıyla anılmaktaydı. Kırdığı rekorların başkaları tarafından kırılması mümkün olmayacağı düşünülerek, halterde 60 kg sıkleti iptal edildi.

1986'da yurda geldiğinde havaalanında anavatan toprağını öperkenki görüntüleri aklımıza geldikçe gözlerimiz dolmaya devam eder.

1988 Seul olimpiyatlarında, biraz yukarı üfürerek saçlarını yukarı doğru ittirişi, o dönem çocuklarının en çok taklit ettiği unutulmazlardandır.

Mahalle maçı oynarken ben Rummenige olacağım, ben Maradona olacağım seslerinin arasına ben Naim olacağım sesinin katılmasına yol açacak kadar çok sevilmiştir, ve belki kim bilir O, Türk Milleti'ni daha da çok sevmiştir.

18 Kasım 2017'de, İstanbul'da, henüz 50 yaşında, organ yetmezliği sebebiyle hayata veda etti.

Naim'e doyamadık.
18.11.2017 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın