Planlı Eskime

Planlı eskime, bir ürünün belli bir süre sonra eskiyerek ya da işlevsiz hale getirilerek tasarlanması ya da planlamasıdır. Günümüzde elektrik elektronik sektöründe sıkılıkla bu strateji uygulanır.

Örneğin;
Kullandığımız akıllı telefonlara, tablet bilgisayarlara belirli aralıklarla güncellemeler geliyor. Bu güncellemeler cihazı hem yavaşlatıyor hem bazı güvenlik açıkları kapatılıyor hem de bazen tamamenkullanılmaz hale getirebiliyor. Firmalar tarafından bizzat kullanıcı yeni bir cihaza geçsin diye.

Son iki senedir sektörde satışlar düşmektedir. 2016’nın ilk çeyreğinde Apple, hem iPhone satışlarında hem de şirketin toplam gelirlerinde son 10 yılda ilk kez düşüş görüldüğünü açıklamıştı. Tablet ve bilgisayar satışlarında da rakamlar pek farklı değil. Bazı bilişim basını mensupları 2015 yılına gelindiğinde dünya çapında yıllık 300 milyondan fazla tablet bilgisayar satılacağına ve bunların yarısının Apple ürünleri olacağına tahmin yürütmüşlerdi. 2016 yılında rakamlar bu tahminin üçte bir oranında bile değidi. Türkiye'de geçen yıl 12,5 milyon akıllı telefon satılırken, Dünya genelinde düşen satış rakamları hiç iç açıcı değil. Bu yüzden firmalar bu tür küçük "çakallıklara" başvurabilir. İşin bir diğer kötü tarafıysa, firmaların tüketicilerden tamir veya donanım güncelleme hakkını ellerinden almak için yaptıkları türlü numaralar. (bkz:Tamir Etme Hakkı)

Yeni çıkan ince dizüstü bilgisayarlarında (ultrabooklarda) artık tüm parçalar anakarta lehimli olarak geliyor. Yani bundan birkaç sene sonra bugün aldığınız yepyeni bir bilgisayar bir web sitesini tarayıcıda yüklerken bile yavaş kalcak. Donanımı güncellemek yerine yenisini almak zorunda kalacaksınız ve o bilgisayar tamammen bir çöp olacaktır.
20.07.2017 tfumcdb
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın