Sectigo Root Certificate - 30 Mayıs 2020 problemi

Teknolojide gelişmeler yaşandıkça, kolaylıklar yaşandıkça, yeni tip problemler de ortaya çıkıyor. Bu kez ssl güvenlik sertifikası hizmeti veren Sectigo adındaki şirketin kök sertifikasının süresinin dolması problemi ile karşı karşıyayız. Bu problemi Sectigo Root certificate 30 Mayıs 2020 problemi olarak adlandırsak yanlış yapmamış oluruz.

Aniden pek çok otomatize sistemin durmasına yol açan bu problemi tespit etmek de kolay değil. Bir anda arka arkaya gelen tepkiler ve geri bildirimlerden birbiriyle hiç ilgisi olmayan sistemlerde işlev sıkıntısı olduğunu öğreniyorsunuz. Kelimenin tek anlamıyla şoktasınız. Nasıl olabilir? Ve sonunda problemlerden bir tanesinin çözümünü erteleme hakkınız yok. Çözmek zorundasınız. Çözeceksiniz.

wget ile alım yaptığımız bir cron job'un çalışmadığını keşfettiniz. Önce cron job kaynaklı bir sorun olduğunu düşündünüz, baktınız o değil. Daha sonra komut satırından wget ile erişmeye çalıştığınız url'nin şu hata mesajını döndürdüğünü keşfettiniz;

--2020-05-31 22:09:12-- https://www.domain.dom/
Resolving www.domain.dom (www.domain.dom)... ip-numarası
Connecting to www.domain.dom (www.domain.dom)|ip-numarası|:443... connected .
ERROR: cannot verify www.domain.dom's certificate, issued by ‘CN=Sectigo RSA Domain Validation Secure Server CA,O=Sectigo Limited,L=Salford,ST=Greater Manchester,C=GB’:
Issued certificate has expired.
To connect to www.domain.dom insecurely, use `--no-check-certificate'.


Valaaaa, büyük ikramiye size çıktı. wget bu url'ye erişmeye çalıştığında, ssl güvenlik sertifikasını tanıyamıyor. Çünkü, Sectigo Root Certificate 30 Mayıs 2020'de sona ermiş.

https://decoder.link/ adresine gidin. Alan adınızı yazın. 3 numaralı sertifikada Issuer Common Name parametresi AddTrust External CA Root ise, siz bu problemden muzdaripsiniz. En basit ve en etkili yöntem, sertifikayı yeniden hazırlatmak. Daha önce yaptığınız bir işlemse, zaten fazla zorlanmadan halledersiniz.

Geçmiş olsun.
01.06.2020 Geni
2
Buna benzer başka sorunları tespit etmek için chain sertifikası kontrol servisi çok faydalı olmaktadır. Bir sitedeki SSL serfikası ile ilgili durumu bu site üzerinde de test etmekte fayda var.
07.06.2020 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın