Srebrenitsa Katliamı (Temmuz 1995)

20. yy dünyasına yakışmayan, insanoğlunun utanç duymasını gerektiren, üstelik de dünya karar mekanizmalarına etki eden insanların çoğunluğunun gözü önünde, Avrupa'nın göbeğinde yaşanan insanlık dışı katliamdır.

11 Temmuz 1995 ile 22 Temmuz 1995 tarihleri arasında gerçekleşen, çoğunluğu Boşnak erkekleri ve erkek çocuklarından oluşan 8,000'den fazla kişinin öldürülmesi ile sonuçlanan, soykırım olarak adlandırılabilecek toplu cinayettir.

1991 yılından başlayan Yugoslavya Federasyonu'nun dağılma süreci kanlı olaylara sahne olmuştur. En kanlı olaylar Bosna Hersek'te Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar arasında yaşanmıştır. Boşnaklar müslüman, Sırplar ortodoks ve Hırvatlar katoliktir. Yaşanan çatışmalar sırasında, Birleşmiş Milletler önderliğinde çözüm bulma müzakereleri yürütülmüştür. Ne yazık ki bu müzakereler çok az sonuç vermiş, masum insanlar acı çekmeye devam etmiştir.

Bosna Hersek'te yaşanan savaş sırasında Srebrenitsa 1993 yılında güvenli bölge ilan edilmiştir (bkz: Birleşmiş Milletler güvenli bölge kavramı). 1995 yılında, Srebrenitsa'yı savunmak, Hollanda Kraliyet Ordusu'nun sorumluluğundaydı. 11 Temmuz 1995'te tüm dikkatler Saraybosna'da iken, Zagreb ve Saraybosna'dan oldukça uzakta, Bosna Hersek - Sırbistan sınırına yakın bir yerde bulunan Srebrenitsa, uluslararası savaş kurallarına aykırı olarak saldırıya uğradı. Ratko Mladiç komutasındaki Bosna Sırp Ordusu, Akrepler olarak anılan Sırbistan Özel Güvenlik Güçleri'nin ve Sırbistan Cumhuriyet Ordusu'nun da desteği ile Srebrenitsa'ya saldırdı.

Yaklaşık 400 asker civarında olduğu bilinen Hollanda birlikleri, bu saldırıya karşı direnç göstermemiştir. 27 Haziran 2017'de Hollanda mahkemesi, Hollanda askeri güçlerinin olaylarda kısmen hatalı olduğuna karar vermiştir.

http://www.sabah.com.tr/dunya/2017/06/27/hollanda-mahkemesinden-srebrenitsa-karari
http://www.yenisafak.com/dunya/hollanda-mahkemesinden-srebrenitsa-karari-2740223
http://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-hollandadan-tarihi-srebrenitsa-karari-1910770/

İlerleyen yıllarda, katliamda hayatını kaybedenlerin kemiklerinden ve akrabalarının verdiği kan örneklerinden yola çıkarak yapılan DNA testleriyle, daha önce kayıp olduğu bildirilen 6,598 kişinin kurbanlar arasında olduğu sonucuna varılmıştır.

Bosna Hersek'te yaşanan savaşla ilgili devam eden hukuki süreç sonunda, o dönem Surp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Radovan Karadzic, 2016 yılında açıklanan kararla suçlu bulunmuş ve 40 yıl hapis cezasına mahkum edilmiştir.

Bosna Hersek problemi, Srebrenitsa katliamı ile birlikte ulusararası toplumun gündemine -gecikerek de olsa- girmiştir. Sırpların, daha büyük katliamları gerçekleştirmeye hazırlanıyor olmaları çok güçlü bir olasılıktır.

Srebrenitsa katliamı, 2. dünya savaşından sonra 1995 yılına kadar yaşanan en büyük katliamdır.
11.07.2017 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın