Tarık Akan

Türk sinemasının gelmiş geçmiş en büyük erkek oyuncularından birisidir. Gerçek adı Tarık Tahsin Üregül'dür. 13 Aralık 1949'da İstanbul'da dünyaya gelmiş, 16 Eylül 2016'da, bir süredir mücadele ettiği akciğer kanserine yenik düşerek hayata veda etmiştir. Sahne adı olarak Tarık Akan adını kullanmaktadır.

Ailesinin üçüncü çocuğudur. Babasının görevi gereği çocukluğunu Erzurum, Kayseri gibi değişik kentlerde yaşayan sanatçı, ortaokul çağından itibaren İstanbul'da, Bakırköy'de yaşadı. Ortaokul ve liseyi Bakırköy'de okuduktan sonra, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi oldu. Makine mühendisi olduktan sonra ayrıca gazetecilik yüksekokulunu da bitirdi.

Tarık Akan, 1970 yılında Ses Dergisi tarafından düzenlenen oyunculuk yarışmasına katıldı ve birinci oldu. Sinema kariyeri de böylece başlamış oldu. 1971 yapımı Emine filmi Akan'ın oynadığı ilk film oldu. 1972 yılında oynadığı Suçlu filmindeki rolüyle, 1973 Antalya Altın Portakal Film Festivali tarafından en iyi erkek oyuncu ödülüne layık görülen Tarık Akan için artık Yeşilçam, kariyerinin ana parametresi olacaktı.

1973 yılında başrollerini Halit Akçatepe ile paylaştığı Canım Kardeşim, Damat Ferit karakteri ile parçası olduğu, 1974 yılında Ertem Eğilmez yönetmenliğinde çekilen ve 1975 yılında gösterime giren Hababam Sınıfı, 1976 yılında çekilen Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı filmleri, Türk Sineması'nın klasikleri arasında yer aldı. Tarık Akan artık Yeşilçam'ın en saygın ve yakışıklı jönleri arasındaydı.

Kariyeri boyunca Altın Portakal'da 7 kez ödül alan sanatçı, bu alanda bir rekor kırdı.

1982 yılında rol aldığı, Şerif Gören ve Yılmaz Güney tarafından yönetilen Yol filmi, 1982 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülü aldığında, Tarık Akan artık bir dünya yıldızıydi.

Tarık Akan, film personeli gibi davranıp maaşla rol kesen tiplerden değildi. Gerçek bir sanatçıda bulunması gereken toplumsal olaylara duyarlı olma özelliği de kişiliğinin parçasıydı ve bu onu politize bir figür haline getirmişti. 1979 yılında İzmir'de Nazım Hikmet'in doğum gününün kutlanması toplantısına katılması gerekçe gösterilerek yargılandı. Bu davadan 1987 yılında beraat etti.

12 Eylül darbesinden sonra Almanya'da yaptığı bir konuşma gerekçe gösterilerek yargılandığı davadan 1982 yılında beraat etti. Bu sırada yaklaşık 2,5 ay gözaltında kaldı.

Sayısız filme imza atan sanatçı, 2002 yılında anne kafamda bit var adlı bir kitap kaleme aldı. Bu kitapta gözaltında kaldığı dönemi, yargılama sürecini, Yol filmi çekilirken yaşadıklarını tarihe not düştü. İlk kez 2002'de yayınlanan kitap, gördüğü yoğun ilgiden ötürü daha sonra onlarca kez yeniden basıldı.

1986 yılında Yasemin Erkut ile evlenen Tarık Akan, bu evlilikten 1986 yılında dünyaya gelen Barış Zeki ve 1988 yılında dünyaya gelen ikiz bebekleri Yaşar Özgür ve Özlem adlarında 3 çocuk sahibi olmuştur. Çift, 1989 yılında boşanmıştır. Tarık Akan, 1990 yılından vefatına kadar, Acun Günay ile birlikte yaşamıştır. Barış Zeki Üregül, 2009 yılında Deli Deli Olma filmiyle oyunculuğa giriş yapmış, bu filmde babası Tarık Akan'ın gençliğini canlandırmıştır. Yeşilçam'ın yakışıklı oyuncusu Tarık Akan'ın, Yeşilçam'ın en güzel bayan oyuncularından Emel Sayın ile 1970'li yıllarda aşk yaşadığı düşünülmektedir ancak taraflar bununla ilgili bir kabul ya da red beyan etmemişlerdir.

Milyonların sevgilisi sanatçı, akciğer kanseri hastalığı yaşadığı toplum tarafından öğrenildikten çok kısa bir süre içinde (belki bir kaç gün, belki bir kaç hafta) hayata veda etmiştir.

18 Eylül 2016'da Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda düzenlenen cenaze töreninin ardından, Teşvikiye Camii'nde cenaze namazı kılınmış ve Bakırköy Zuhurutbaba Mezarlığı'na defnedilmiştir.
16.09.2017 Geni
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın