Tatil edilen maçta sahada unutulan kaleci

1937 Noel Gününde (bazı kaynaklarda ertesi gün diye de geçmektedir), Samuel Bartram ismindeki kaleci Stamford Bridge stadyumunda sahada unutulmuştur.

Charlton Athletic ile Chelsea arasında oynanan maç 61. dakikada 1-1 devam ederken ağır sis şartları nedeniyle tatil edilmiş, ve kimsenin haber vermemesi nedeniyle, maçın devam ettiğini zanneden kaleci 20 dakika süreyle kalesinde beklemiştir. Otobiyografisinde olaydan şöyle bahsetmektedir;

"İlk vuruştan hemen sonra sis hızla arttı ve Vic Woodley'den (Chelsea kalecisi) geçerek bana doğru uzanmaya başladı. Hakem oyunu durdurdu ve görünürlük netleşince oyun yeniden başladı. Bu sırada takım olarak bastırıyorduk ve sürekli saldırdıkça giderek daha az sayıda oyuncu görmeye başladım. Bir yerde Chelsea'yi kendi sahasında hapsettiğimizden dolayı memnun bir vaziyette kale çizgisi boyunca sağa sola hareket etmeye başladım. Bizim çocuklar emeklilere (Chelsea oyuncularına) zor anlar yaşatıyor herhalde diye düşünüyordum. Fakat oyuncular santraya dönmediğine göre topu ağlara gönderemiyorduk. Zaman geçtikçe ceza sahasının kenarına doğru birkaç kez ilerledim ama giderek artan sis nedeniyle, hiç bir şey göremedim. Chelsea savunması, ceza sahalarını bile geçemiyor olmalıydı. Uzun bir bekleme sonrasında önümdeki sis perdesinde bir hareketlenme oldu ve sisin içinden üniformalı birisi çıktı. Bu bir polisti ve bana şaşkınlıkla bakarak "Burada ne yapıyorsun?” diye sordu. “Oyun bir saat önce tatil edildi, saha tamamen boş. Ve soyunma odasına vardığımda, Charlton ekibinin geri kalanı duştan çıkmışlardı, yarı giyinik vaziyette kahkahalarla gülerek bana sarıldılar."

Bu olaya konu olan kaleci Samuel Bartam, İngiltere'nin en iyi kalecisi olmasına rağmen milli takımda benzer kalitede daha tecrübeli iki kaleci olması nedeniyle milli kaleci olamamıştır. Ne var ki başına gelen bu olay sayesinde aynı dönemde milli kalecilik yapmış Frank Swift ve Ted Ditchburn isimli meslektaşlarından daha meşhur olmuştur. 1956 yılında York City'i çalıştırmak üzere Charlton Athletic takımından ayrılan Bartam için, ayrılışından 50 yıl sonra 2005 yılında takımın "Vadi" adındaki tesislerine üç metrelik bir heykeli dikilmiş, ayrıca bir kaç ev ve lokalden oluşan bir lojmana da Sam Bartam'ın adı verilmiştir.
05.03.2019 geronimo
3
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın