Uber'e karşı 9 Ekim Taksiciler Eylemi

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de taksicilerin Uber nefreti nedeniyle yapılan organizasyon. Mutlaka diğer ülkelerde de taksicilere karşı bir miktar ön yargı vardır ama Türkiye'deki durumu daha yakından bildiğimiz için daha rahat birşeyler söyleyebilriiz. Geçen sohbet ettiğim, yazın 3 ay Vito araçta sadece Uber ile çalışan bir taksicinin soylediğine göre; Uber Türkiye'deki UBER XL uygulamasından %25 kar alıyormus araç sahibinden, bu arada %25 de araç sahibi alıyormus, yani geri kalan %50 yi aracı kullanan kişi mazot masrafıyla birlikte cebe indiriyormus, gayet de memnunmuş bu sistemden. Ozellkle yabancı müşterilerden aşırı şekilde talep olduğunu söylüyordu. UBER'in Türkiye'de de normal taksi çağırabildiğin taksimetre uygulaması var ki taksicilere yaranmak için sanırım onlardan komisyon almıyorlarmış.
Benim özellikle üstünde durmak istediğim konu, yabancıların havaalanından veya İstanbuldaki herhangi bir yerden taksi kullanmak yerine Uber'i tercih etmelerinin aşırı şekilde mantıklı bir eylem olması. Adamlar bırak turisti bizi bile denk geldiğinde düdüklemeye çalışırken kaç kere şahit oldum para değiştirmeler yok, fazla para almalar yok bilmem ne mafyavari harketlerle turistlere binbir oyun yapmaları. Kendileri daha iyi biliyorlardır zaten yıllardır dönen numaraları. Bana kalırsa UBER XL uygulamasının devam etmesi gerekiyor ki taksicilerin burnu biraz daha sürtsün, kendilerine gelsinler.
11.10.2017 hosaf
2
Abi yurt dışından gelenlerin bunu tercih etmesinin bir sebebi de özellikle iş için seyahat edenlerin genellikle Uber'i direk muhasebe sistemine aktararak gider gösterebilmeleri. Türkiye'den ayrılalı bir süre oldu ama açıkçası taksicilerin fişmiş neymiş verdiklerini ya da verebildiklerini hatırlamıyorum.
11.10.2017 dombili
1
Türkiye'de taksiciler fatura kesebiliyor ama sıkıyorsa iste. Sanırım 1994'tü, Tansu Çiller döneminde taksiler, diğer işletmeler gibi muhasebeciler aracılığıyla düzenli beyanname versinler diye bir kanun çıkmıştı, bunu protesto için tek vücut olmuşlardı ve kanun geri çekilmişti.

Genel durum olumsuz olsa da, olumlu örnekleri de arada gözden kaçırmayalım, haksızlık yapmayalım. (bkz: Doğru Taksici) Bu işi de hakkını vererek yapanlar, gönlümüzün kralı.
12.10.2017 Geni
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın