Yalan Haber

Büroda oturuyorduk. Biri hışımla içeri girdi ve “Caddede bir adam arabayla katliam yapmış. En az iki ölü var. Yaralı sayısı belli değil. Ortalık kan revan içinde. Yaralı bir kadın hala orada.” dedi. Bir partinin il başkanıydı. Bizim haberimizin olmadığını öğrenince de, “ siz nasıl gazetecisiniz ? diye de gönderme yapmayı ihmal etmedi.
İki arkadaşımız gitti olayı araştırdı.
Kendi kendine bağırıp çağıran bir kadın birden yola fırlar. Aracın biri ona çarpmamak için ani fren yapar. Kadın da araçtan kurtulmak için kendini kaldırıma doğru atar ve bu arada baldırı çarpmanın etkisiyle yaralanır. Kadın can havliyle bağırınca çevredekiler başına toplanır. Araç şoförü hastaneye götürmek ister kadın reddeder. Yarası bir eczacı tarafından pansuman edilen kadın, söylenerek evinin yolunu tutar.
Görüyorsunuz olay araştırılmadığı zaman nerelere varıyor. Kulaktan dolma bilgilerle işimizi yapsak “Beş kişinin öldüğü trafik cinayeti” şeklinde bir haber bile olabilirdi.
Oysa haber ciddi iştir.
Bazıları için sadece rakam olan şeyler, bazıları için hayattır, yaşamdır. Ölü sayısını bir fazla vermek belki gazete için fazla bir şey ifade etmeyebilir. Ama bir fazla ölü demek, bir fazla ailenin içine ateş düşmesi demektir.
Bu konuya balıklama dalmamın nedeni son günlerde seçim atmosferinin de etkisiyle yapılan uydurma haberler.
İnternet medyası artık uçuyor. Bilgi kirliliği had safhada. Tek dayanağımız gazete ve televizyonlar. Ama onlar da işin cılkını çıkardı.
Koca koca gazeteler hiç utanmadan doğruluğundan emin olmadıkları haberleri manşete taşıyabiliyor. Bu utanç verici durumdan da hiç rahatsız oldukları yok.
Politikacıların kuyruğundaki gazeteciler sadece mesleklerine ihanet etmiyorlar aynı zamanda halkın bilgi alma hakkını da kötüye kullanıyorlar.
Dünyada yalan haberde en ön sıralara yükseldik.
Oysa tarihte yalan haberler devletlerin başına büyük işler açmış. En azından o olaylardan ders almak lazım. Hepimizin doğru bilgilendirilmeye ihtiyacı var. Başta da söylediğim gibi; haber ciddi bir iştir. Hem de, günlük politikaya malzeme yapılamayacak kadar çok ciddi bir iştir…

11.02.2019 ucarsad
2
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın