Yerel Saat ve UTC farkı

Seyahatlerimizde gittiğimiz yerin saatini kendi cihazlarımıza uygulamamızdır bu konunun en basit anlatımı. Peki neden nasıl? Önce terimlerden bahsetmek istiyorum.

Yerel Saat ingilizce Local time kısaltması LT olan terim. Bulunduğunuz bölgenin Coğrafi enlemine göre hesaplanır. Doğuya doğru UTC'den ileride iken batıya doğru geridedir.

Gelelim UTC. Diğer adı ile GMT. Greenwich Mean Time. Neden böyle diyoruz? Greenwich İngilterenin Greenwich kasabasında bulunan saat kulesi. Enlemi is 0°. Yani doğudan batıya geçerken doğunun bittiği batının başladığı nokta, batıdan doğuya geçerken ise tam tersi. İşte bu nedenle UTC diğer adı ile GMT saat burası baz alınarak söyleniyor.

Şimdi gelelim nasıl hesaplanır. Coğrafi hesaplamalara göre 1° 60 dakika olarak kabul edilir. Derecenin 4'te biri ise 15 dakika. Saatler hesaplanırken ise her 15° enlem farklılığı 1 saat geri veya ileri alınarak hesaplanır. Bu durum batıya ya da doğuya doğru gitmenize bağlı olarak değişir. Bu bilgiyi burada bırakıp şimdi başka konudan devam etmek istiyorum.

Aşağıda yazacağım şema metine llütfen soldan sağa sırasıyla bakın.

Batıya doğru | Doğuya doğru
Eksi GMT Artı

Örnek vererek konuyu sonlandırmak istiyorum. Diyelim GMT den batıya doğru 45 derece enlemindesiniz. Bu durumda hesabınız şu şekilde olmalı.

..GMT= saat 1200 ( örnek bir saat veriyorum )
..Siz 45 derece batı enleminde olduğunuzda 45/15= 3 saat zaman farkınız var.
..Batıya doğru gidiyorsunuz bu eksi demek
..12-3=9
.. yani bulunduğunuz bölgede saat 0900.

Tabii dakika saniye de hesaplayabilirsiniz. Bu da bulunduğunuz bölgenin tam koordinatlarını
(45 derece 13 dakika 26 saniye gibi) gerektirmekle beraber bir adet almanak ve bir kaç sayfa kağıt gerektiriyor :) başka bir yazımda bundan bahsetmek isterim.

Umarım yararlı olabilmişimdir. İyi günlerde kullanın bu güzel bilgiyi :)
14.08.2017 Jax
5 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın