Yetenek mi beceri mi?

Az önce yabancı bir şirketin ürünlerini incelerken Türkçe'ye saçma sapan bir şekilde çevrilmiş bazı belgelere denk geldim. Özellikle Türkçe'de "beceri" olarak ifade etmeleri gereken şeyleri "yetenek" diye çevirmelerine çok gıcık oldum.

Yetenek çoğunlukla doğuştan gelen bir şeydir kardeşim, öyle kitabını okuyup kursuna giderek yetenekli filan olamazsın, yeni "yetenekler" de geliştiremezsin.

Eğer sen bir şeyi yapmayı sıfırdan başkasından öğreniyorsan, kendi kendine zaten yaptığın bir şeyi değil de, başkasının sana yapmayı gösterdiği bir şeyi öğreniyorsan, bu bir "beceridir". Beceriler geliştirilir, beceriler edinilir. Kursa gidip bir konuda beceri kazanabilirsin.

Yetenek de elbette geliştirilebilir, mükemmelleştirilebilir vs. ama sıfırdan kazanılan bir şeye yetenek denemez. Eğer adamın biri hiç okul okumadan kalkıp bir gün mahkemede okullu avukatları alt edebiliyorsa yeteneklidir, hukuk okulu okuyup yıllarını bu işe gömen bir avukat mahkemede başarılı oluyorsa o yetenekli değil, becerikli olur.
23.09.2017 dombili
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın