15 Temmuz 2016 darbe girişimi

Ülkemiz ve bulunduğu bölge tarihsel önemi yüksek bir dönemden geçerken yaşanmış ve halkın ortaya koyduğu direniş ile engellenmiş darbe girişimidir. Bir milletin başına gelen olumsuz bir olayı, olumlu bir olaya dönüştürmesine ilişkin çok güzel bir örnektir. Bu örnekte demokrasiyi tehdit eden bir darbe girişiminden sonra demokrasinin güçlenişi görülmektedir.

15 Temmuz 2016 Cuma günü, akşam saatlerinde ortaya çıkan ve ilk başlarda anlamlandırılamayan tuhaf hareketliliğin bir darbe teşebbüsü olduğu ilerleyen saatlerde anlaşılmıştır. Bu durumun tespit edilmesinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pek çok televizyon kanalında canlı yayınlanan kısa bir konuşma ile halkı darbe teşebbüsüne karşı çıkmaya davet etmiştir. Geçmişte tecrübe ettigi darbe dönemlerini tekrar yaşamak istemeyen halk, demokrasiye sahip çıkmak için canını yok sayarak mücadele etmiştir. Mücadelede yüzlerce yurttaşımız demokrasimizi korumak uğruna şehit olmuştur.

Şehitlerimiz içerisinde en önemli müdahaleyi, astsubay Ömer Halisdemir'in, darbeyi yapan taraftaki Tuğgeneral Semih Terzi'yi alnından vurması ile yaptığı düşünülmektedir. Semih Terzi'yi vurduğu noktada, Semih Terzi komutasındaki askerler tarafından şehit edilen kahramanımızın adı, memleketi Niğde'deki üniversiteye verilmiştir. (bkz: Ömer Halisdemir Üniversitesi)

Darbe denemesinin ertesi günü mecliste temsil edilen tüm siyasi partiler darbe denemesinii oy birliğiyle kınamışlardır.

Yürütülen soruşturma ile, darbe teşebbüsünün FETÖ tarafından gerçekleştirildiği anlaşılmış, o güne kadar zaten sürdürülmekte olan FETÖ karşıtı mücadele, 15 Temmuz'dan sonra daha da büyük bir kararlılıkla devam ettirilmiştir.

Darbe teşebbüsü sonrası olabilecek artçı darbe teşebbüslerini engellemek ve 15 Temmuz teşebbüsünü etkisiz hale getirmek amacıyla, 20 Temmuz 2016'da Türkiye genelinde olağanüstü hal (OHAL) uygulamasına geçildi. Darbe denemesinin yıldönümüne gelindiğinde OHAL devam etmektedir. OHAL'in bir sene devam etmesi, iktidardaki Ak Parti ile ana muhalefet partisi CHP arasındaki en önemli anlaşmazlık noktalarından birisi olarak ortaya çıkmaktadır. OHAL döneminde, CHP milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasından sonra CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 15 Haziran 2017 - 10 Temmuz 2017 tarihleri arasında adalet yürüyüşü gerçekleştirmiştir. Bu yürüyüşün OHAL uygulamalarına muhalefet etme amaçlı yapıldığı düşünülmektedir.

14.07.2017 Geni
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın