Ahmet Zogu

Ahmet Muhtar Bey Zogolli (Zogoğlu) 1924-1939 yılları arasında Arnavutluk siyasetinde önemli bir isimdir. 1895 yılında Arnavutluk'un Diber viyaletinde, Burgajet kalesinde doğmuştur. Zogolli, Arnavutluk kralı olduktan sonra soyunun eski Arnavut kralı İskender Bey'e (Gjergj Kastrioti ya da Skanderbeg) kadar gittiğini iddia etse de, bu iddiası kabul görmemiştir. İlkokulu Manastır’da bitirdikten sonra Istanbul’a gelip Galatasaray Lisesi’ne (O zamanki adıyla Mektebi Sultan-i) kayıt olur. Ancak bir sene sonra okulda çıkan büyük yangın nedeniyle eğitime iki yıl ara verilir. Zogolli bu dönemi akrabalarının yanında dersler alarak eğitimine devam etmiştir.

İkinci Meşrutiyet’i, 31 Mart Olayı'nı, Hareket Ordusu'nun İstanbul’a girişini ve II. Abdülhamit'in tahttan indirilmesine tanık olmuştur.Eğitimine iki yıl aradan sonra orta okula tekrar başladı. 1911 yılında babasının ölümü nedeniyle ülkesine döndü ve 15 yaşındayken babasının valilik unvanını alır. Zogoğlu soyadını bırakarak Arnavutça "Kuş" anlamına gelen Zogu soyadını alır. Birinci Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında Alman Prens Wied Arnavutluk'un başına geçer. Prens, hükümdar olduğu aynı yılda Arnavutluk'ta çıkan isyan sebebiyle Arnavutluk'u terk eder. Ancak 1925 yılına kadar Arnavutluk'u Prens Wied adına çalışan memurlar yönetir. Bu süre zarfında Zogu birlikleriyle Sırbistan'a gider. Avusturya Macaristan İmparatorluğu ile ilişkilerini güçlendirir. Roma ve Viyana'dan sonra Arnavutluk'a geri döner. Dışişleri, içişleri ve başbakanlıkta görev alır. 1924 yılında bir suikast teşebbüsü üzerine Zogu’nun adamları, muhalefet partisi üyelerinden birini öldürdüler ve muhalefet partisi parlamentodan çekilir. İsyan çıkarır. İsyancıların Tiran'a girmesinden sonra, Zogu Yugoslavya'ya kaçıp yardım ister. Yugoslavya'nın da yardımlarıyla Zogu, Tiran'a tekrar gelip hükümetin başına geçer. Anayasayı ve rejimi değiştirip Cumhuriyet ilân etti ve Zogu cumhurbaşkanı ilan edilir. 1928 yılında cumhuriyetten krallığa geçiş yapılır. Ahmet Zogu, Birinci Zog unvanıyla kral ilân edilir. 1939 yılında İtalyan kuvvetlerinin Balkan politikaları nedeniyle ülkeyi istila ederler, bunun üzerine Kral I. Zog, ailesiyle birlikte ülkeyi terk etmek zorunda kalır. Sürgün hayatı boyunca altı ülkeye göç etmek zorunda kalmıştır. 1961 yılında Fransa'da ölmüştür.
18.07.2017 tfumcdb
Krallığı döneminde Arnavutluk'u İtalya'ya bağımlı hale getirmiştir. 2. Dünya Savaşı sırasında İtalya'nın Arnavutluk'u işgal etmesine destek vermiştir. Sürgüne gönderilmesinin sebebi budur.
20.07.2017 Geni
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın