Anneler Günü

Yılın 365 günü hatırladığımız annelerimizi ayrıca onore etmek için her sene Mayıs ayının ikinci Pazar günü anneler günü olarak kutlanmaktadır. Her kültürde binlerce yıldır saygı ve minnetle anılan annelerimizin anısına değişik toplumlarda değişik günler adanmıştır. 20. yüzyılın başlarında Anna Jarvis önderliğinde oluşan sivil toplum inisiyatifinin uzantısı olarak, günümüzde 40'tan fazla ülkede Mayıs ayının ikinci Pazar günü resmen anneler günü olarak kutlanmaktadır. Bu günün yaygın kabul görmesine paralel olarak, bugün diğer ülkelerde de her sene öncekinden daha fazla kutlamalara sahne olmaktadır.

Anna Jarvis, annesinin vefatından sonra, annesinin anısını yaşatmak adına böyle bir gün ilan edilmesi için çaba harcamıştır. 1900'lü yılların başında amacına ulaşmıştır. Ancak kapitalizm bu özel günü de ticarileştirince, anneler gününün iptal edilmesi için çaba harcamaya varacak kadar ileri gidecek bir tepki göstermiştir.

Anna Jarvis'in üzerinde durduğu bir başka nokta da bunun tüm anneleri kutlamaya dönük çoğul bir etkinlik olarak değil, herkesin kendi annesini kutladığı ve andığı tekil bir etkinlik olarak öngörmesiydi.

Günümüzde anneler günü belki Anna Jarvis'in hayal ettiğinden biraz farklı kutlansa da, annelerimize özel olduklarını hissetmelerine olanak sağlayan bir gün oldu. Emeği geçenlere müteşekkiriz. Anneler gününden ilham alınarak babalar günü, kardeşler günü, nine ve dedeler günü gibi günler de ortaya çıkmıştır.

Bir not da anneler günü, babalar günü, sevgililer günü, şu günü, bu günü her özel günde ortaya çıkıp vıdı vıdı edenler için düşelim. "1 gün değil, her gün hatırlayalım. Biz bugünü kutlamayalım." diye kafamızı ütüleyen arkadaşlar, size sesleniyorum. Annelerimize özel bir anma günü tahsis etmemiz, diğer 364 gün umursamadığımız anlamına gelmiyor. Siz de bugün yakındaysanız gidin annenizin elini öpün.
10.05.2020 Geni
2 1
Anneler günü anısına Özdemir Asaf’ın şu şiirini de buraya bırakalım;

Ne cenneti merak ediyorum
Ne de cehennemi
Çünkü ben annemi
Gülerken de gördüm, ağlarken de.
10.05.2020 Boncukbekir
2 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın