Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu (Film)

2019 Türk yapımı biyografik film. Filmin yönetmenliğini Özer Feyzioğlu yaptı. Naim Süleymanoğlu rolünü Hayat Van Eck oynadı. Naim'in babası rolünü Yetkin Dikinciler, annesi rolünü Selen Öztürk oynadı. Filmin senaryosunu Barış Pirhasan, Naim'in kardeşi Muharrem Süleymanoğlu'nun yazdığı kitabı esas alarak yazdı. Filmin çekilmesi gündeme geldiğinde Naim Süleymanoğlu'nun kızları Esin Süleymanoğlu ve Sezin Süleymanoğlu filmin çekilmesine karşı bir dava açmışlardı. Film, Naim Süleymanoğlu'nun annesi Hatice Süleymanoğlu ve kardeşi Muharrem Süleymanoğlu'nun anlattıkları çerçevesinde çekildi. Zaten film 1988'e kadar yaşananları içine alıyor ve bu tarihte milli sporcumuzun çocukları henüz dünyaya gelmemişti.

Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük haltercisi olduğu kabul edilen Naim Süleymanoğlu'nun yaşamını anlatan filmde, tüm oyuncular gerçekten olağanüstü bir performans sergilemişler. Şampiyonumuzun anısına yakışır bir oyunculuk ortaya koymuşlar. İlk andan, son ana kadar, Naim'in hatırasına uygun bir özenle çalışılmış. Filmin her saniyesinin tarihteki gerçeklere uygun olması için müthiş bir emek harcanmış. Elde edilebilen her türlü kaynak, en ince ayrıntısına kadar incelenmiş.

Bulgaristan'dan göç etmek zorunda kalan soydaşlarımızın bir çıkış yolu bulması ve seslerini dünyaya duyurması için, Naim Süleymanoğlu'nun ne kadar büyük bir liderlik yaptığını, içinden çıktığı toplumun mutluluğu için kendisini adeta feda ettiğini adım adım izlemek mümkün.

Naim'in Moskova'daki yarışmada yaşadığı sakatlanma riski, Türkiye'ye geldiğinde dönemin başbakanı Turgut Özal'ın heyecanlanıp, Naim'in Türkçe sözlerini Türkçe'ye tercüme etmesi, Naim'in Türkiye adına yarışmaya başladıktan sonra yaşadığı dizanteri, hepsi gerçeğe en uygun şekilde sahnelenmiş. En can alıcı yarışma 1988 Seul Olimpiyatları'nda Naim'in ortaya koyduğu olağanüstü başarı filme aynen yansıtılmış. Naim'in saçlarına üfürmesi, halter ağırlığını taşıyan çubukların ağırlığı taşırken eğilmesi bile filme yansıtılmış.

Filmin kalitesinin yanında, yakın tarihimizde yaşadığımız bu önemli olayda Naim'in kendi hayatını riske atması, Naim'le birlikte pek çok yurtseverin hayatını riske atması çok etkileyici. Bunları öğrenmemiz için bu film çok faydalı oldu. Özellikle Londra Büyükelçiliğimizde görevli aşçının, Naim Süleymanoğlu suikaste hedef olabileceği için O'nun yerine dublörlük yapmaya gönüllü olması göz yaşartıcıydı. Kendisini adeta namlunun ucuna koydu. Pilotlarımızın Yunanistan hava sahasına bilgi vermeden geçmeleri ve uçağın farkedilirse düşürülmesi riskini almaları büyüleyiciydi. Pilot ismi olarak Eren Bülbül isminin seçilmesi de, genç yaşta şehit olan yurtsever gencimizin hatırasını yüceltti.

Filmin gerçeklere uygun olması için yapım ekibi her türlü özveride bulunurken, olayların yaşandığı yerlerin mirasçıları da çekimlere izin vererek destek olmuşlar gibi hissettim. Sanırım pek çok ülkede çekim yapılmış.

Bu filmi çekmek gerçekten büyük bir sorumluluk bilinci gerektiriyor. Bu filmi çekmeye cesaret eden yapımcı ve yönetmen, bu filmdeki karakterleri canlandırmaya çalışan oyuncular büyük bir alkışı hakediyorlar. Naim'i, Naim'in annesini, Naim'in babasını, Turgut Özal ve Todor Zhivkov gibi siyasetçileri canlandırmak kolay değil. Ben bu satırların yazarı olarak başta Hayat Van Eck olmak üzere bu filmin tüm oyuncularını öncelikle ilgili rolü oynamak konusundaki cesaretlerinden ötürü, sonra da ilgili rolü oynama konusundaki üstün başarılarından ötürü içtenlikle kutluyorum.

Bu film vesilesiyle yaşam hikayesini ayrıntılarıyla tekrar hatırlama olanağı bulduğum, kendisini Türk Milleti için feda ettiğini, büyük olasılıkla çok genç yaşta altına girdiği ağır sorumluluk ve yük sebebiyle henüz 50 yaşında kaybettiğimiz şampiyonumuz, liderlik vasfı sergileyen çok değerli kişiliğimiz Naim Süleymanoğlu'nu minnetle anıyorum.
03.01.2020 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın