Doktor Sadık Ahmet

Batı Trakya Türk Toplumu'nun haklarını savunma yolunda liderlik etmiş değerli politikacıdır.

7 Ocak 1947'de Gümülcine'de dünyaya gelmiştir, sivil yaşamında tıp doktorudur. Tıp eğitiminin 1 yılını Ankara Üniversitesi'nde aldıktan sonra Selanik Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girdi ve tıp eğitimini orada aldı. Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra cerrahlık üzerine ihtisas yapmaya başlamıştır. Gümülcine doğumlu Sadık Ahmet, 1984 yılında cerrahlık ünvanını aldıktan sonra, parçası olduğu Batı Trakya Türk Toplumu'nun sorunları ile ilgili çalışmalar yapmaya başlamıştır.

Kamuoyu tarafından tanınırlığa yol açan ilk ciddi calışması 1985 yılında yaptığı imza toplama çalışmasıdır. Yunan Hükümeti'nin tüm engellemelerine rağmen 15.000 civarında imza toplamayı başaran Doktor Sadık Ahmet, süreç sonunda hapis cezasına çarptırılmıştır ancak uluslararası tepkiler sebebiyle bu cezası infaz edilememiştir.

18 Haziran 1989 seçimlerinde ilk kez bağımsız milletvekili olarak Yunan Parlementosu'na giren Sadık Ahmet'in milletvekilliği kısa süre sonra iptal edildi.

8 Nisan 1990'da ikinci kez bağımsız milletvekili olarak Yunan Parlamentosu'na giren Sadık Ahmet, 1991 yılında Türkçe adıyla Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi, Yunanca adıyla Komma İsotitas İrinis Ke Filias adındaki partinin kuruluşuna öncülük etti ve genel başkanlığını üstlendi.

İlerleyen dönemde Yunanistan'da seçim barajının %3'e yükseltilmesiyle Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi'nin meclise girmesi engellendi. Doktor Sadık Ahmet, meclis dışında kalmasına rağmen Batı Trakya Türk Toplumunun sorunlarını uluslararası platforma taşımaya ve sesini dünyaya duyurmaya devam etti.

24 Temmuz 1995'te Lozan Anlaşması yıldönümünde halen aydınlığa kavuşturulamamış bir trafik kazası ile hayata gözlerini yummuştur. Kazanın üzerindeki sis perdesi hala aralanamamıştır.

Türk Milleti'ne faydalı olmak için verdiği üstün emeklerden ötürü, vefatından sonra ismi pek çok okula ve park vb. kamu yatırımlarına verilmiştir.
24.07.2017 Geni
4
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın