Elbasan

Orta Arnavutluk'taki en büyük şehirlerden biri. Şehrin adı, Sultan II. Mehmet tarafından ele geçirilmiş yer anlamına gelen İl Basan'dan gelir. Elbasan tarih boyunca birçok kez farklı devletler tarafından fethedilmiştir. Elbasan şehri, Arnavutluk tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. 18. yüzyılın ortalarında ortaya çıkan "Elbasan Alfabesi", Arnavutça için kullanılan ilk alfabelerden biridir. Şehrin merkezinde bulunan Elbasan Üniversitesi (İlk adıyla Elbasan Okulu), Arnavutluk'un ilk öğretmenlerini yetiştirmiştir.

Elbasan, Ulusal Bağımsız Ortodoks Patrikhane ve Osmanlı zamanından kalan Namazgah, Sultan Cami ve Nazire Cami bulunmaktadır. Şehir, Ahmet Zogu zamnında tütün ve alkollü içeceklerin üretim yeriyken Enver Hoxha zamanında çelik üretimine ağırlık vermiştir.

Pagan kültüründen gelen yaz ayının ilk gününün kutlanıldığı Yaz Günü (Dita e Verës) her 14 Mart'ta kutlanılır. Bu güne özel Ballokume adı verilen ve genellikle sadece bu güne özel olarak hazırlanan kurabiyelerle kutlanır. 2004 yılından berı ülke genelinde resmi gün olarak kabul edilmiştir.
04.08.2017 tfumcdb
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın