Güneş Tutulması (21 Ağustos 2017)

2017 yılının ikinci güneş tutulmasının 21 Ağustos 2017 Pazar günü yaşanması bekleniyor. Tam güneş tutulması olacağı tahmin ediliyor.

Tutulma, Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Afrika'dan gözlenebilecek.

21 Ağustos tarihli tutulmanın, tarihin en büyük güneş tutulması olması, 90 dakika sürmesi ve bu tutulma sırasında yapılacak gözlemlerle, güneş yüzölçümünün tarihte ilk defa tam olarak hesaplanması bekleniyor.

2017 yılının ilk güneş tutulması 26 Şubat 2017'de parçalı olarak gerçekleşmişti.
09.08.2017 Geni
2
21 Ağustos'ta gerçekleşecek güneş tutulmasının ABD'ye maliyeti 694 milyon dolar olacakmış.

Kuzey Amerika'da önümüzde ki pazartesi günü görülebilecek olan güneş tutulması, bir öncekinden yaklaşık 100 yıl sonra gerçekleşmiş olacak.

Challenger Gray & Christmas isimli bir analiz firmasının açıklamalarına göre, ülkede bulunan 123 milyonun sadece 87 milyonu güneş tutulması esnasında çalışıyor olacak. Bahsedilen çalışmayan kesim, şirketin tahminlerine göre 20 dakika için güneş tutulmasını izliyor olacak.

23.86 dolar ortalama yevmiyesi olan bu çalışanların, 20 dakikalık arası, kamuya ve işverenlere 7.95 dolara mal olacak. 20 dakika boyunca çalışmayan 87 milyon personelin hesaplanan toplam üretim kaybı ise 694 milyon dolar.
19.08.2017 Jax
1
Yarın gözlemlenecek tam güneş tutulması ile yaklaşık 200 senedir yanlış hesaplandığı düşünülen güneşin yüzölçümü tekrar hesaplanacak. Güneşin yüzölçümünün bilinenden çok daha büyük olduğu düşünülmekte idi. Bilim adamları yarın tutulma anında daha sağlıklı ölçümler yapabilecekler.
20.08.2017 Bourbonur
2
Bugün gerçekleşecek tam güneş tutulması, ABD'nin batısından doğusuna uzanan geniş bir hat üzerinde izlenebilecek.

"Tam tutulma" ABD'nin kuzeybatısındaki Oregon'dan güneydoğusundaki Güney Carolina'ya kadar 14 eyaleti yaklaşık 2 dakika 40 saniye boyunca karanlıkta bırakacak.

Bu, ABD tarihinde, sadece ABD'den izlenebilecek ilk tam güneş tutulması olacak.

Tam güneş tutulmaları, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ve Güneş ile aynı hizzaya gelmesi ve Güneş'i tümüyle örtmesi sonucu oluşuyor.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA da, tutulmayı yaklaşık 25 bin metre yükseklikte seyredecek 50 balon ile takip edip, tutulmanın gökyüzünden görüntüsünü ilk kez canlı olarak yayımlayacak.

Düştüğü yerlerde yaklaşık 115 kilometrelik genişlikte bir alanı gölgede bırakacak olan güneş tutulmasının, tarihin en çok izlenen ve görüntülenen doğa olayı olması bekleniyor.

Tutulmanın izlenebildiği yerlerde 12 milyona yakın insan yaşıyor.

-Hayvanların vereceği tepki de incelenecek-

Tam güneş tutulması, hayvanlar üzerinde de ilginç etkiler yaratıyor.

ABD'deki yaban hayatı merkezleri, hayvanat bahçeleri ve akvaryumlar, tutulma sırasında hayvanların vereceği tepkileri inceleme fırsatı da bulacak.
21.08.2017 Jax
2 1
Etkinlikte (bkz: Ozzy Osbourne) "Bark at the moon" isimli parçasını çalmıştır. Şarkı başladığında konser alanı aydınlıkken, şarkı esnasında tutulma ile kısa bir gece yaşanmıştır. Konser alanı (bkz: Woodstock)'a gönderme olarak MoonStock olarak adlandırılmıştır. Şarkıyı izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=YfWoZ43CF9k
25.08.2017 rizasirman
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın