KİCKBOKS HAKEMLİĞİ

Kickboks uzun yıllar önce koruma ve savunma amaçlı başlayan bir spor olarak gelişip günümüze 2004 yılında Türkiye Kickboks Federasyonu olarak devam etmektedir. Savunma sporlarından anlamayan kişiler bu spora vurdulu kırdılı spor mu olur deyip karşı çıksalarda, Teknik olarak dövüşüldüğünde gayet güzel sonuçlar elde edildiğini ve birçok sporcularımız dünya şampiyonu olarak ülkemize döndüğünde ne kadar gururlandığımızın altını çizerim.
Federasyonumuz hakem yetiştirme kursları açıp, bugüne kadar birçok ilde görevlendirilmek üzere hakem yetiştirmiştir. Ben de İzmir il hakemi olarak görev almaktayım. Diğer illere nazaran İzmir ilindeki hakem sayısı çoğu bayan olmak üzere toplam 58 kişidir. (İzmir'de hakem olarak rekordayız.)
Hakemliğin ilk kuralı tarafsız olmaktır. Kickboks müsabakalarının 7 farklı branşı vardır. 1)Point Fighting, 2)Low Kick, 3)Kick Light 4)Light Contact, 5)Full Contact 6)K1 ve 7)Müzikli Form müsabakalarından oluşmaktadır. Bu branşların her birinin vuruş tekniği ve her tekniğin belirli puanları vardır. Bu 7 farklı branşlar en hafif dövüşten (point fighting) en sert dövüşmeye (K1) göre devam eder. Hakemler de; bu vuruş tekniklerine göre puanlamalarını yaparlar. (Aralarından müzikli form ise, sert ve hafif vuruş tekniklerinin müzik eşliğinde tanıtım ve gösterim şeklidir. Ve oldukçada eğlencelidir.) Müsabakada hafif dövüşler tatemi üzerinde, Sert dövüşler ise Ring'de yapılmakta olup her müsabakada hakemler dönüşümlü olarak görevlendirilir. Tatemi ve Ring başlarında Hakem Komite başkanları olup, diğer hakemlerse Masa Hakemi (Operatör), Yan Hakem, Orta Hakem ve Tekme Hakemi olarak görevlendirilirler. Orta hakem müsabakayı başlatıp durdurur ve sporcuların faul vuruşlarında ise gerekli cezalarını verir. Ve ceza alan sporcunun puan düşmesine sebep olur. Sporculara vuruş tekniğine göre puanlarını yan hakemler sporcunun hangisi daha teknik dövüşüyorsa ona göre ellerindeki Kırmızı ve Mavi butonlara basarak puanlarını verir. Ringde yapılan müsabakada, faul vuruş yapan sporcu ilk olarak sözlü uyarı alır. Sporcu faul vuruşa devam ederse ikincisinde (-3), üçüncüsünde tekrar (-3) ceza puanı alır. ve sporcunun vuruşlardan almış olduğu puanlar, sistemden otomatik olarak eksi puana düşer. Sporcu bu kadar uyarı ve cezaya ragmen hala faul vuruşa devam ederse dördüncü olarak diskalifiye edilir. Tatemide yapılan müsabakalarda ise faul vuruşların ceza puanları (-1) olarak düşer. Müsabakalar bittiği anda sonuç otomatik olarak sisteme işlenir. Ve sisteme işlenen sonuçlara itiraz edilirse, itirazlar kabul edilemez.
10.07.2017 Zekiye
2 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın