Şabaniye

Efsane oyuncumuz Kemal Sunal, bu kez de dönemin yükselen akımlarından drag queen olarak karşımızda. İnek Şaban, yönetmenliğini Kartal Tibet'in yaptığı 1984 yapımı filmde başrolleri Türk sinemasının değerli temsilcileri Adile Naşit, Aliye Rona, Erdal Özyağcılar, Turgut Boralı ve Çiğdem Tunç ile paylaşıyor.

Hikayemiz, köydeki toprak anlaşmazlığı için aralarında kan davası başlayan iki aileyi konu ediyor. Eşi cezaevindeyken vefat eden ve oğlu Şaban'la yalnız kalan Hatice Ana, kan davasından kaçmak için İstanbul'a taşınır. Köyde kalan ailenin kan davası inadı bitmez. Şaban'ın ve Hatice Ana'nın izini sürmeye devam ederler, günün birinde de bulurlar. Evin oğlu Şeyhmus'ın Şaban'ı öldürmesi gerekmektedir. Hatice Ana'nın İstanbul'daki evini basarlar. Şaban o sırada bakkaldadır. Töre gereği hasımın kadınlarını öldürmek yasaktır. Şaban bakkaldan dönünce, Hatice Ana O'nun bakkalın çırağı olduğuna ilişkin hikayeyi yutturur ve Şaban'ı bakkala geri gönderir. Hasımlar evden ayrılınca Şaban'ı bakkaldan alır ve temizlik işleri yaptığı gazionaya gider. Hasımlar da onları izlemişlerdir. Bunu farkettiklerinde Şaban'ın öldürülmesini engellemek için Şaban'ı kadın kılığına sokarlar. Şeyhmus ve adamları odaya girdiklerinde Hatice Ana bu da kızım Şabaniye diye tanıtır. Şabaniye zamanla ünlü bir şarkıcı olur. Şeyhmus Şabaniye'ye aşık olur. Şabaniye Şeyhmus'la zaman geçirirken kardeşi Nazlı'ya aşık olur. Hasımı olan ailenin içine girerek, bu kan davasının karmaşıklıklarıyla uğraşır.

Döneminin en iyi filmlerinden. Yeşilçam yine harika bir iş çıkarmış. Oyuncularımızın performansları harika. Kan davasının ne kadar yıkıcı ve yersiz bir şey olduğu çok güzel anlatılmış. Öfkenin öfkelenileni değil öfkeleneni esir aldığı gözler önüne serilmiş. Sevginin her türlü problemi çözebileceği anlatılmış.

Ailece, hoşça zaman geçirmek isteyenlere şiddetle tavsiye edilir.

08.04.2020 Geni
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın