Uşi Anlaşması

18 Ekim 1912 tarihinde İtalya Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalanan anlaşmadır.

Osmanlı İmparatorluğu ile İtalya Krallığı arasında 29 Eylül 1911'de başlamış olan Trablusgarp Savaşı devam ederken, 8 Ekim 1912'de 1. Balkan Savaşı başladı. Bunun üzerine Osmanlı İmparatorluğu, İtalya Krallığı ile bir barış anlaşması imzalamak zorunda kaldı. İki devlet temsilcileri, İsviçre'nin Lozan kentinde, Uşi semtinde bir araya geldiler. Bu sebeple İtalya kaynaklı tarih yayınlarında anlaşmaya Lozan Anlaşması adıyla atıfta bulunulmaktadır. Türkiye kaynaklı tarih yayınlarında ise 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin uluslararası tanınırlığına temel oluşturan Lozan Anlaşması ile karıştırılmaması için için Uşi Anlaşması adıyla anılır.

Anlaşma ile Kuzey Afrika'da Trablusgarp ve Bingazi ile Ege Denizi'inde 12 adalar adıyla anılan adalar İtalya'ya bırakılmıştır. Anlaşmaya göre İtalya, 12 adaları Balkan Savaşı sonunda Osmanlı'ya iade edecekti ancak beklendiği gibi bu iade gerçekleşmedi.

Tarihsel gerçekleri saptırmak isteyen kötü niyetli kişiler, bu anlaşmanın İtalya'da Lozan Anlaşması adıyla anılmasından faydalanarak, Türkiye açısından siyasi zafer niteliği taşıyan Lozan Anlaşması ile 12 adaların İtalya'ya bırakıldığı yönünde yanıltıcı propaganda yapmaktadırlar.
29.12.2019 Geni
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın