Bir mühendisin 2019 özeti

Sevgili 2019,

Güle güle. Yaşım ilerledikçe, sanki yıl başıları hep aynılaşıyormuş, diğer günlere benziyormuş gibi gelse de, geçtiğimiz sene çok dolu dolu geçti.

Bugün şu dakika, 31 Aralık 2019 18:31 halen çalışıyorum, işimi bitirmek üzere olsam da, üstelik dün gece 3-4 saat ancak uyuyarak, uyumadığım dakikalarda çalışarak.

Ama çok şey bitirdik bu sene. Kolay olmadı.

Bu senenin en büyük başarısı, sevgili oğlumuzun anaokuluna adapte olmasını sağlamak oldu. Bir önceki sene denediğimizde başarısız olmuştuk. O başarısızlığımızdan dersler çıkardık. Bu adaptasyon gerçekten kolay olmadı.

2019'da, muhasebe ve finansal danışmanlık şirketimizin temellerini attık. Arnavutluk'ta yatırım yapmak isteyen pek çok Türk arkadaşımızın Arnavutluk'ta sağlıklı bir şekilde oturma izni almasına zemin hazırladık. Pek çok Arnavut şirketin uluslararası standartta muhasebe kültürü ile tanışmasına yardımcı olduk. Bu da kolay olmadı.

2019'da su arıtma cihazı şirketimizin temellerini attık. Pek çok aileyi içilebilir kalitede su ile meyve, sebze yıkama, yemek pişirme olanağı ile buluşturduk. Pek çok bireye kafelerde içilebilir kalitede sudan üretilmiş buzla içecek tüketimi olanağını götürdük. Fırınlarda, yemekhanelerde, müstakil evlerde, villalarda ekipmanları koruyacak yumuşatıcılar kurduk. Tüm bunlar da kolay olmadı.

Bunları yaparken, dostlarımıza ayırmayı arzuladığımız zamanı yeterince ayıramadık. Örneğin, Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği devre arkadaşlarımızın mezuniyetimizin 20. yılı sebebiyle bir araya gelmesi organizasyonuna katılamadık. Annemi, babamı, kardeşimi, yeğenimi ziyarete gidemedim. Bunun burukluğunu yaşadık, bir yandan elimizden geleni yapmış olmanın huzurunu yaşıyor olsak da.

2019 kolay olmadı. Her iki vatanımda seçim belirsizlikleri yaşandı. Her iki vatanımda, tarihte yaşanmamış tarzda belirsizlikler oldu. Bunlara adapte olmaya çalıştık. Hem iş yapma anlamında, hem toplumsal yaşama adapte olma anlamında zorluklara göğüs germek zorunda kaldık. Yabancı yatırımcılara, küresel duyarlık gösteren dostlara ülkelerimizin güzelliklerini anlatmak yerine, İstanbul Belediye Başkanlığı seçiminin iptalinin bir demokrasi zaferi olduğunu anlatmaya çalıştık. Arnavutluk 30 Haziran 2019 yerel seçim krizi ile karşılaştık. Merak edenlere, Arnavutluk'ta Cumhurbaşkanının görevde olup olmadığını, seçimin Haziran'da yapılıp yapılmadığını anlatmaya çalıştık, anlayabildiğimiz kadarıyla.

Tüm bunlar olurken, ikinci vatanımın vatandaşlığını almaya hak kazandım. Bu kararı almak da kolay olmadı. Her ne kadar Arnavutluk'u çok sevsem de, yaşamımı burada kurmuş olsam da, oğlum ve eşim Arnavutluk Cumhuriyeti vatandaşı olsa da, bu karar kolay olmadı. Bu kararın arkasında durmak, Arnavutluk Cumhuriyet vatandaşlığının hakkını vermek gibi büyük bir sorumluluğum daha oldu.

Fenerbahçe'nin kümede kalma mücadelesi verdiğini gördük. Bunu kabullenmek de kolay olmadı.

Arnavutluk tarihinin en büyük depremine, eşimden, oğlumdan uzakta yakalanmak da zordu. Bedenim İzmir, aklım Tiran'da, kolay olmadı.

En ince ayrıntısına kadar mükemmel bir şekilde gerçeklemeye çalıştığımız dükkan tadilatı, hiç ama hiç kolay olmadı. Yıllardır biriktirdiğimiz tecrübelerin arasından süzülüp gelen bilgeliği, vizyonu, bir dükkana sığdırmaya çalışmak kolay olmadı, gerçekten hiç kolay olmadı. Ama sürdürülebilir bir modeli ortaya çıkarmak üzere olmak, gurur verdi.

2019'da insan ilişkileri de kolay olmadı. Takım olmak, birbirini anlayan insanlar topluluğu olmak için çok çalıştık. Pek çok arkadaşımızla birbirimize güvendik, birbirimizi destekledik, yeri geldi birbirimize kızdık, ama kızgınlığımızın içinde bulunan samimiyet ilişkilerimizi ayakta tuttu. Birbirimize kızdığımız yerlerden de dostluklarımızı daha ileriye taşımayı başardık. Az veren candan, çok veren maldan verirmiş. Elimizdekini mümkün olduğunca dostlarımızla paylaştık. Belki kimseyi zengin etmedik ama elimizden geldiğince çalışkanlığı ödüllendirdik. Arada sırada tek tük de olsa seviyesi düşük tepkiler aldık. O tepkilerin sahiplerinin bu seviyeden yukarı çıkması için de acil şifa diledik, hatalarından dönmelerini diledik.

2019 kolay olmadı, ama çok şey başardık. Geleceğe dönük sağlam temeller attık. Özgüvenimizin arttığı, umutlarımızın pekiştiği bir sene oldu. Belki fazla gösterişli sonuçlar ortaya çıkarmadık. Ama sürdürülebilirliği mümkün kılacak kilit hamleler yaptık.

2019 kolay olmadı ama sevgili annemin ve sevgili babamın babamın koşulsuz sevgisi ve koşulsuz desteği olmasaydı bu yükün altından kalkılamazdı. Allah onları başımızdan eksik etmesin.

2020'den beklentilerim çok. Şimdiye kadar ortaya koyduğumuz kararlılığı 2020'de de sürdüreceğiz. Bize güvenenleri mahçup etmeyeceğiz. Başta annem ve babam olmak üzere Kınık'ın çok değerli öğretmenlerinin, İzmir kültürünün, Tiran ve Arnavutluk hoşgörüsünün bize öğrettiklerinin hakkını vereceğiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarının bize bıraktıkları mirası özümsemeye, problemlere karşı öğünmeye, çözüm üretmeye devam edeceğiz.

2020'den beklentim çok.
03.01.2020 Geni
2
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın