Covid 19 (Coronavirus) Arnavutluk hükümet uygulamaları - Mart 2020

Bu başlıkta, 2020 yılında tüm dünyayı saran ve corona virüs'ün bir türevi olan Covid 19 salgınıyla ile neler yaşandığı paylaşılacak. Diğer ülkelerde yaşayanların da bu özeti okuması faydalı olacaktır.

8 Mart 2020 Pazar gecesi Arnavutluk'ta 2 hastada corona virüs tespit edildi. Hastalık, İtalya'nın kuzey bölgelerinden Karadağ üzerinden karayoluyla Arnavutluk'a giriş yaptığı tahmin edilen ve İtalya'da öğrenci olduğu bildirilen bir kişide ve onun babasında tespit edildi. Bunun üzerine hükümet acilen harekete geçti, hiç zaman yitirmeden önlemlerini halka ve dünyaya duyurdu. İlk bakışta hükümetin olayı ciddiye aldığı ve uygun önlemleri devreye aldığı anlaşılmakta.

Korku yok, önlem var sloganıyla başlayan mücadelenin kronolojisi şu şekilde.

  1. İlk gün tüm okullarda 2 hafta süreyle eğitime ara verildiği, sinema, konser, spor müsabakaları gibi toplu olarak bir araya gelinen etkinliklerinin tamamen iptal edildiği duyuruldu.

    Yurtdışından gelenlerin 14 gün süreyle kendilerini evde karantinaya almaları, almadıkları takdirde büyük bir para cezasına çarptırılacakları duyuruldu. Pek çok şehirde polis kontrol noktaları kuruldu. Sadece başkent Tiran'da yaklaşık 70 noktada polis kontrol noktası, araç plakalarını kameralarla otomatik okunup geçtiğimiz 14 gün içerisinde Arnavutluk dışında olup olmadığı sorgulandı, şüphelenilen şahıslar durdurulup kimlik kontrolü ve geçtiğimiz 14 günde Arnavutluk dışında olup olmadığı sorgulandı. Denetimler sıkılaştırıldı.

    Özel kliniklerin (diş, göz vb.) acil durumlar dışında faaliyet göstermemesi kararı alındı.

    Her türlü medikal ekipman ve malzemenin ihracatı bakanlık onayı olmaz ise yasaklandı.

  2. 2 gün sonra, insanlar kafelerde buluşmaya devam ettiği için, önce masalar arasında en az 2 metre mesafe bırakılması mecburiyeti duyuruldu. Bu önlemin pek bir işe yaramayacağı anlaşıldı ve bir ya da iki saat sonra tüm lokanta ve kafelerin kapatılması kararı duyuruldu. Bu noktadan itibaren ciddi bir çalışma yapıldığı anlaşıldı.

  3. 12 Mart 2020 Perşembe günü öğle saatlerine doğru başbakan Edi Rama, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklama ile 13 Mart 2020 Cuma sabahı saat 6:00'dan başlayarak, 15 Mart 2020 Pazar gününü Pazartesiye bağlayan gece yarısına kadar özel araçlar ile hareket etmenin yasaklandığını duyurdu. Bu kısıtlamanın, bireyler arasındaki mesafeyi arttırmak, ambulans ve aile ihtiyaçlarını tedarik edecek araçların daha rahat hareket edebilmesi için getirildiğini bildirdi. Havaalanına gitmek, dezenfeksiyon yapmak, süpermarketler ve eczanelere emtia taşımak gibi sebeplerle hareket etme gerekliliği olanların izin alabilmesi için yazışacakları polise ait bir email adresi bildirildi. Arnavutluk Merkez Bankası kararı ile tüm kredi geri ödemeleri 3 ay süreyle askıya alındı.

  4. 14 Mart 2020 Cumartesi günü yapılan açıklama ile, parklarda ve piknik alanlarında toplu halde bulunulmasının doğurduğu risklerden ötürü buralarda 5 kişiden büyük gruplar halinde bulunmak yasaklandı. Pazar gece yarısı sona eren özel araçla gezme yasağının, 16 Mart 2020 Pazartesi sabahı saat 8'de tekrar başlayacağı, Tiran, Dıraç gibi büyük şehirlerden İşkodra, Görüce, Ergiri gibi küçük yerlere gitmiş olanların geri dönmek istiyorlarsa bu saatler arasında geri dönmeleri gerektiği bildirildi.

  5. 15 Mart 2020 Pazar günü yapılan açıklama ile, Pazartesi'den itibaren her gün öğleden sonra 16:00 - 17:00 arasında özel araçlarla yolculuk yapılmasına izin verileceği, bundaki amacın çalışanların işyerlerine gidebilmesine olanak vermek olduğu belirtildi.

  6. 16 Mart 2020 Pazartesi günü başbakan Edi Rama tarafından sosyal medyada duyurulduğu şekliyle, her gün, saat 18:00'den sonra yaya olarak da olsa dışarıda bulunmak yasaklandı.

  7. Kredi ödemelerinin nasıl askıya alınacağı ile ilgili ayrıntılı açıklama beklenirken, Merkez Bankası 16 Mart 2020 Pazartesi günü yayınladığı açıklama ile kredi ödemesi olanların krediyi aldıkları bankaya başvurmaları gerektiğini, krediyi alan taraf ile bankanın ortaklaşa bir karar alacaklarını, diğer bir ifadeyle bankanın canı isterse erteleme yapacağını duyurmuş oldu. İngilizce "too good to be true" dediğimiz olay gerçekleşti. Merkez Bankası 4 gün içinde ilk açıklaması ile ilgisi olmayan, pek bir işe de yaramayan bir uygulama ile halkın karşısına çıktı. Zaten ilk açıklama geldiğinde şaşırmıştık. Şaşkınlığımızı giderdiler.

  8. Halktan gelen yoğun tepkiler üzerine 17 Mart 2020 öğleden sonra Merkez Bankası yetkilileri ile acilen toplantı gerçekleştiren başbakan Edi Rama, kredi taksitlerinin ertelenmesi ile ilgili bir düzenleme yayınladı. Buna göre 13 Mart 2020 - 31 Mayıs 2020 tarihleri arasındaki kredi taksitlerinin ertelenebilmesi için borçlular bankaya başvuracak, banka bunu uygun görüp görmediğini 3 gün içerisinde vereceği yanıtla bildirecek.

    Aynı gün ilerleyen saatlerde başbakan tarafından yapılan bir başka açıklama ile, Arnavutluk'ta tespit edilmiş ilk hastanın test sonuçlarının negatif çıktığı, 48 saat sonra yapılacak testte tekrar negatif çıkması durumunda tedavinin tamamlandığının kesinleşeceğini bildirdi. Bu haber umut verdi.

  9. 18 Mart 2020 günü artık açıklamaları takip etmek herkesi yordu :) Öğleden sonra yapılan yeni açıklamaya göre yaya olarak sabah 6:00 - 10:00 saatleri ile öğleden sonra 16:00-18:00 saatleri dışında yaya olarak hareket etmek yasaklandı. İzin verilen saatler arasında yan yana yürümek yasaklandı. Bu kurallara uymayanlara 10.000 Lek (Yaklaşık 80 Euro) para cezası verileceği ve gelecekte açıklanacak dayanışma paketindeki desteklerden yararlanamayacakları bildirildi. "Halk bu büyük savaşı verirken, halkın savaş kazanımlarını riske sokabilecek davranışlara hoşgörü gösteremeyiz" ifadeleri kullanıldı.

  10. 20 Mart 2020 Cuma günü pek çok işletme için sosyal sigorta ve vergilerin ödemesinin son günüydü. Daha önceden 19 Mart 2020 Perşembe günü bir açıklama yapılacağı belirtilmişti. Başbakan Edi Rama 19 Mart 2020 Perşembe günü kameraların karşısına geçti ve yaklaşık 1 saat süren sözlü bir açıklama yaptı. Açıklamalarında somut bir ipucu yakalamak mümkün olmadı. Bilanço teslim tarihinin ertelenip ertelenmediği anlaşılamadı. Vergilerin, elektrik, su faturalarının ödenmesi ile ilgili bir erteleme olduğu öğrenilemedi. Hükümetin A, B, C ve D planları olduğu, C planının Türkiye'den destek almak olduğu öğrenildi. A,B ve D planları öğrenilemedi.

  11. 20 Mart 2020 Cuma günü öğleden sonra başbakan Edi Rama açıklama yaptı. Cumartesi sabahı 05:00-13:00 arasında yaya dolaşımına izin verileceğini, bu saatlerde sadece eczane, süpermarket, fırın gibi temel ihtiyaç tedarikçilerinin açık olacağını bildirdi. Cumartesi saat 13:00'ten, Pazartesi saat 05:00'e kadar sokağa çıkmanın yasağı uygulanacağını, eczane vb. işletmelerin de kapalı kalması gerektiğini bildirdi. Yapılan açıklamalardan, Pazartesi günü saat 05:00-13:00 arasında temel ihtiyaç tedarikçilerinin açık olacağı sonucu çıktı ama ne dediği belli olmaz, bekleyip görmek gerek. Bankaların da 05:00-13:00 arası açık olması gerektiği sonucu çıktı. Normalde Pazartesi günü Nevruz sebebiyle resmi tatildi. Büyük olasılıkla bankalar Salı günü saat 05:00'te açılacaklar.

    20 Mart 2020 Cuma günü akşam 21:20 civarında Edi Rama tarafından Facebook'ta paylaşılan bilgiye göre Arnavutluk ilk 2 hastasını tedavi ettiğini duyurdu.

  12. 21 Mart 2020 Cumartesi günü başbakan Edi Rama, Facebook sayfasında herhangi bir sosyal medya kullanıcısının defalarca gördüğü videolardan bir kaç tane paylaştı. İtalya'da bir belediye başkanının sözleri, Cezayir'de (ki Edi Rama bunu İspanya zannetmiş) polisin sokağa çıkma yasağına uymayanlara müdahalesi gibi videolar. Elektrik ve su faturaları ile ilgili açıklama hala yok.

    Akşam saatlerinde yapılan bir açıklama ile Tiran Havaalanı'nın Almanya, Macaristan, Avusturya ve İsviçre yönündeki uçuşlara kapatıldığı duyuruldu. Buna göre Tiran'a gerçekleşen tek uçuş hattı İstanbul oldu.

  13. 24 Mart 2020 öğle saatleri itibariyle hükümetten kayda değer yeni bir açıklama gelmedi. Hükümet yetkilileri internette dolaşan bazı videoları paylaşmaya ve Facebok, Instagram vb. platformlarda canlı yayında bazı açıklamalar yapmaya devam ettiler. Ortada yazılı bir metin yok. Özellikle bilanço tesliminin ertlenmesi hiç konuşulmuyor. Bu satırların yazarına göre büyük bir hayal kırıklığı söz konusu.

  14. 24 Mart 2020 akşamüstü yapılan açıklama ile Avrupa Birliği, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile tam üyelik müzakerelerine başlayacağını duyurdu. Bununla ilgili uluslararası yayınlarda yayınlanan haberler şu şekilde;
    Euractiv
    Radio Free Europe Radio Liberty
    The Parliament Magazine

    Yine aynı gün yapılan açıklama ile covid 19 ile mücadele için kullanılmak üzere Türkiye'den bol miktarda medikal malzeme geldiği duyuruldu.

  15. 25 Mart 2020 canlı yayında konuşan başbakan Edi Rama, "elektrik paralarını ödeyin, ödemezseniz keseceğiz" dedi. Böylece ne kadar büyük bir savaşta olduğumuzu anladık.

  16. Arnavut bir başbakanla, Arnavut seçmen kitlesi arasındaki inatlaşmada seçmen bir adım öne geçti. Seçmenin Arnavut inadı, başbakanın Arnavut inadını az da olsa yumuşattı. Yayınlanan bildirimle, 2019 yılı toplam hasılatı 14.000.000 Lek'ten az olan şirketlerin 2019 yılından kaynaklanan gelir vergilerinin kalan kısmını ödemeleri ile 2020 yılı gelir vergisi peşin taksitlerinin ödemeleri 2019 yılı sonuna ertelendi. Daha fazla toplam hasılatı olan şirketler vergi yükümlülüklerini aynı şekilde yerine getirmeye devam edecekler. Bilanço teslimatı tüm şirketler için 31 Temmuz 2020'ye ertelendi, bununla birlikte, 2019 yılına ait gelir beyanı 31 Mart 2020'ye kadar tamamlanmak zorunda.

  17. Uygulamalar yavaş yavaş rutine oturmaya başladı. Yeni hafta için duyurulan yenilik, her aileden 1 kişinin alışverişe çıkmak için telefondan sms göndererek yaklaşık 24 saat önceden izin alabileceği ve 1 saat dışarıda kalabileceği yönünde bir düzenleme oldu. e-devlet üzerinden bu iznin daha çabuk alınabileceği bildirildi ama aynı anda çok sayıda yurttaş başvurduğu için sistem çabuk yanıt vermekte güçlük yaşıyor.

  18. Tüm sınırların kapatıldığı ve yurtdışında kalan gerek Arnavutluk vatandaşlarının, gerekse oturma izniyle Arnavutluk'ta ikamet eden yabancıların kaldıkları yerde kalması ve sınırların açılmasını beklemesi gerektiği duyuruldu. İkameti Arnavutluk'ta olan yaklaşık olarak 15.000 Arnavutluk vatandaşının ülke dışında bulunduğu sanılıyor.

  19. e-devlet altyapısı çökünce, 31 Mart salı günü saat 5:00-13:00 arasında yaya trafiği tekrar serbest kaldı. Devlet açıkladığı destek paketinde, Covid 19 sebebiyle çalışmaları duran ve yıllık toplam satışı 14.000.000 Lek'in altında kalan şirketlerin elemanları için eleman başına ayda 26.000 Lek ödeme yapacağını duyurmuştu. Başvuruların başlayacağı gün kırtasiyeciler ve lastik tamircilerinin işyeri kapatma yasağı kaldırıldı. Arabayla gezmek yasak ama lastikçiyi açmak serbest oldu. Böylece bu işletmelerin maaş talebinin önüne geçildi. Maaş talebi yapılan ekranda elemanlarının iban numaralarını girerek maaş talebinde bulunan işletmelere de gözlerine soka soka sosyal güvenlik primlerini biz şirket olarak ödeyeceğiz seçeneği işaretletildi.

  20. 1 Nisan 2020'ye geldiğimizde, daha önce 27 Mart'a kadar tatil edilen ve sonrasında tatil kararı 3 Nisan'a uzatılan okullar, klinikler vb. ortamların artık ikinci bir talimata kadar kapalı olacağı bildirildi. Başbakan, "henüz güvende değiliz, 12 Nisan'da durumu tekrar gözden geçireceğiz, eğer bu önlemleri almasaydık şimdikinin 30 katı hastamız olurdu, hastanelerde yer kalmazdı" dedi. Bir anlamda Nisan'ın ikinci yarısında yavaş yavaş normale benzeme sinyalleri verdi. (Bu satırların yazarı, maaş ödemelerinden sonra devlet kasası boşalınca hükümetin önlemleri gevşeteceğini düşünüyor.) Vergi dairesi yaptığı açıklama ile, Mart ayında ödenmesi gereken Şubat ayına ait sosyal güvenlik primlerini ödemeyen çok sayıda şirket bulunduğunu, bu şirketlerin ödeme yapmak zorunda olduğunu duyurdu. Yani kapitalizm yine para, para, para dedi

  21. Takvimler 3 Nisan 2020'yi gösteriyor. Başbakan Edi Rama şimdi de kira olayına kafayı taktı. "Kimse sizden kira isteyemez, isteyen olursa ihbar edin, kiranın 5 katı ceza uygulayacağız" diyerek kira gelirine dayalı bütçesi olanları umursamadı. Devlet elektrik su paralarını ertelemiyor, sigorta primlerini ödeyin diye arka arkaya açıklamalar yapıyor, sonra da kiraları ödemeyin diyor. Kiracıları da yanıltıyor. Çünkü kira hiç ödenmeyecekmiş gibi algı yaratıyor halbuki önlemler kalkınca toptan ödeme gerekecek.

    Televizyon programına stüdyoya gitmeden bilgisayar üzerinden bağlanıp onu övüyor. Halbuki halk yıllardır stüdyoya gitmeden internet üzerinden görüşüyor.

    Bir bomba da elektrik saatlerini okumakla ilgili geldi. "Saatleri okumaya gidemediğimiz yaklaşık %30'luk kitle, geçen sene bu ay ne kadar tükettiyse o kadar tüketmiş gibi ödeme yapacak. Saatleri okuduğumuzda aradaki farkı tahsil ya da iade edeceğiz" dedi. (Yazarın notu: Saatleri okuyana kadar nasıl olsa bir formül bulup abonenin ek ödeme yapması gerektiğini hesaplarlar.)

  22. Ve hükümet para kazanılmasını gerektiği gerçeğiyle yüzleşmeye başladı:) Memur maaşlarının ödenmesi, Mart sonu ödenecek vergilerdeki ödeme oranı düşüklüğü, elektrik-su paralarının ödenmesindeki atalet, kapalı işyerlerinde çalışanlara devletin ödeme sözü verdiği eleman başı 26.000 Lek (yaklaşık 200 Euro) desteğin ödenmeye başlaması, hükümetin ekonomide çarkların dönmesi gerektiğine, aslında coronavirus'le mücadelenin başarıyla ilerlemekte olduğuna, önlemlerin gevşetilebileceğine ikna olmasına yetti. 13 Nisan Pazartesi günü başlayan hafta, işyerlerine gidiş gelişlerde biraz daha fazla serbestlik, alışverişe araba ile gidebilme gibi hayatı sürdürülebilir kılacak yenilikler bekleniyor.

  23. 10 Nisan'da alınan kararla kısıtlı olarak çalışmasına izin verilen işletmelerin elemanlarının işe gitmek için sabah 05:00-08:00 arasında gitmesi ve 16:00-17:30 arasında geri dönmesi şeklinde düzenlemeye gidildi. Uygulaması 13 Nisan 2020'de başlayacak. Daha önceki uygulama, 05:00-08:00 arasında işe gitme ve 12:00-13:00 arasında geri dönme şeklindeydi. Böylece çalışmasına izin verilen işletmelerin mesai süresi uzamış oldu.

  24. Yurtdışından gelmek isteyen Arnavut vatandaşları için şöyle bir çözüm uygulamaya girdi. Avrupa ülkelerinden gelmek isteyenler 100 Euro uçak bileti ücreti ödeyecek. 14 gün süreyle otelde, karantinada kalacaklar. Bu sürede otelde kalan herkes günlük 7 Euro yemek ücreti ödeyecek. Otelde kalan her kişi için de devlet otele günlük 14 Euro ödeme yapacak.

  25. Açıklanan yeni ekonomi paketinde, 10 Nisan 2020'den önce işten çıkarılan herkese bir defaya mahsus 40.000 Lek (Yaklaşık 320 Euro) ödeme yapılacağı duyuruldu. Vergi kaydında büyük işletme (big business) olarak kaydedilen şirketlere, maaş ödemelerinde kullanılmak üzere, devlet kefaletinde, sıfıra yakın faizle kredi olanağı sağlanacağı, kefil olma karşılığında devletin şirket hisselerini teminat kabul edeceği bildirildi. Yani şirket kredi taksitlerini ödeyemezse devlet hisselerin sahibi olacak ve oluşan durumu ıslah edecek.

  26. Daha önceden durdurulan araç muayene servisi 14 Nisan 2020 Salı gününden itibaren çalışmaya başladı. Çok sayıda vizesi dolan araba olduğu ve muayene istasyonu azaltılmış sayıda elemanla çalıştığı için Mayıs ortasından öncesine randevu verilemiyor. Vizesi dolan araçlarla trafiğe çıkmanın yaptırımını bilen yok. "Polis bir şey demez herhalde" cümlesinden öteye bir bilgi alınamıyor.

  27. Ortodoks Paskalyası sebebiyle oluşabilecek toplu aktivitelerin hastalığın bulaşmasını engellemek amacıyla, bir kaç hafta sonu Cumartesi 13:00 - Pazartesi 5:00 arasında uygulanan sokağa çıkma yasağının, bu kez Cuma 17:30'dan Pazartesi 5:00'e kadar uygulanacağı duyuruldu. Sadece emeklilerin 18 Nisan 2020 Cumartesi günü saat 11:00'e kadar yaya olarak çıkabileceği duyuruldu. Saat kaçta başlayarak çıkabilecekleri duyurulmadı:) Siyaset tarzı benbordıman yapma üzerine kurulu siyasetçilerin bu davranış şekli doğal olmalı :)

  28. Daha önce yasakların ihlali sebebiyle kesilen cezaların tamamının affedileceği, alıkonulan arabaların sahiplerine iade edileceği, 18 Nisan'dan itibaren kesilen cezaların affedilmeyeceği duyuruldu

  29. 19 Nisan 2020 Pazar sabahı saat 11:00'e kadar anne ve 10 yaşından küçük çocuğunun dışarı çıkabileceği, baba ve 10 yaşından büyük çocukların evde oturması duyuruldu.

  30. Artık hükümet düzenlemeleri yayınlamaktan, halk okumaktan yoruldu. 20 Nisan 2020 Pazartesi başlayan hafta, işletmelerin faaliyet göstermesi için bazı esneklikler verildi. Sabah 05:00 - 08:00 arası işe gitmeye ve işyerinden ayrılmadan çalışmaya ve 16:00 - 17:30 arası işten dönmeye izin verildi.

  31. 20 Nisan 2020 Pazartesi başlayan hafta, Diber civarı, Konispol civarı ve Librazhd civarında gündüz saatlerinde dışarı çıkmak serbest oldu. Kişiler arasında en az 2 metre mesafe bulundurma ve grup halinde hareket etmeme mecburiyeti devam etti.

  32. 25 Nisan 2020 Cumartesi günü sabahı yaşlılar 26 Nisan 2020 Pazar günü sabahı 10 yaşından küçük çocuklar ve annelerinin dışarı çıkmasına izin verildi. Geriye kalan herkes için Cuma akşamından Pazartesi sabahına kadar sokağa çıkma yasağı var.

  33. 27 Nisan 2020 Pazartesi günü başlayan hafta işletmeler için daha düzenli çalışma olanakları uygulamaya girdi.

    Çok kısıtlı verilen trafiğe çıkma izinleri için e-albania'dan başvuru yapmak ve haftalık program bildirmek mümkün oldu. Haftalık izinde haftanın her günü için saat kaçta işe gidip saat kaçta eve dönüleceğini bildirmek mümkün oldu. Şirket yetkilileri için Sabah 05:00 akşam 17:30 arasında araçla hareket etmek için banka, su idaresi, elektrik idaresi, vergi dairesi vb. kurumlara gitme olarak adlandırılan izin uygulamaya kondu. Ayrıca kritik sektörler için 24 saat geçerli araçla dolaşım izni seçeneği uygulamaya girdi. 27 Nisan'dan önce alınan tüm izinler geçersiz oldu.

    Yaya olarak e-albania üzerinden izin alarak alışverişe çıkma hakkı günlük 2 saate çıkarıldı.

  34. 28 Nisan 2020 Salı günü Milli Eğitim Bakanı tarafından yapılan açıklama ile lise son sınıf dışındaki okulların Eylül'e kadar açılmayacağı duyuruldu. Yalnızca lise son sınıf öğrencilerinin üniversite sınavına hazırlanma ihtiyacı sebebiyle onların eğitime başlayacağı duyuruldu.

  35. 29 Nisan 2020 Çarşamba günü e-albania üzerinden şirket kaydı yapılırken doğrulama için cep telefonuna gelmesi ve 2 dakika içinde sisteme girilmesi gereken sms kodunun gelmesi 15 dakikanın üzerinde zaman alıyordu. Teknik ekibin yoğunluğu yönetemediği anlaşılıyor.

  36. 1 Mayıs 2020 Cuma günü saat 19:30 sularında Edi Rama tarafından yapılan açıklamaya göre;

    4 Mayıs 2020 Pazartesi gününden itibaren şehirler arası yolculuk için aynı aileden olmak ve en fazla iki yolcu olmak kaydıyla taksi servisine izin verilecek.

    11 Mayıs 2020 Pazartesi gününden itibaren kuaförler, berberler, diş klinikleri ve alışveriş merkezlerindeki dükkanlar, sıkı güvenlik önlemleri alarak çalışmaya başlayabilecekler. 05:00-17:30 arasında ayrıca izin almak gerekmeden araba ile hareket edilebilecek. Dışarıdan gelenlerin karantina işlemi otel yerine kendi evlerinde gerçekleştirilecek.

    18 Mayıs 2020 Pazartesi gününden itibaren kafeteryalar içeride hiç bir şekilde servis vermemek ve tüm servis açık hava yerlerde olmak kaydıyla saat 17:30'a kadar faaliyet gösterebilecekler. Gelen yolcu uçuşları başlayacak. Dışarıdan gelenlerin karantinası evde olacak. Konser, spor müsabakası gibi etkinliklerin yapılmasına izin verilmeyecek.

  37. 11 Mayıs 2020 Pazartesi gününden itibaren yeşil bölgelerde saat 21:00'e kadar, kırmızı bölgelerde 17:30'a kadar arabayla serbest dolaşım başladı. Yeşil bölgelerde şehirler arası dolaşım serbest oldu. Kırmızı bölgelere giriş çıkışlar özel izinle mümkün. Kırmızı bölgelerde 5 kişinin bir araya gelmesi yasak. En fazla 4 kişilik gruplar oluşturulabilir.

    Air Albania'da 14 Mayıs 2020 Perşembe tarihli İstanbul Tiran uçak bileti satışa sunuldu.

  38. 18 Mayıs 2020 Pazartesi günü başlayan hafta için bildirim yapıldı. Fier yeşil bölge ilan edildi. Kırmızı bölgeler ile yeşil bölgeler arasında geçişler özel izne tabi olmaya devam edecek. Kırmızı bölgelerde de sabah 05:30 akşam 21:00 arasında gerek araba kullanmak, gerek yaya olarak çıkmak için artık izin gerekmeyecek. Sabah 05:00 olarak alıştığımız sınır neden 05:30 oldu anlamak mümkün değil. Aradaki kafa karışıklığından ceza mı yazacaklar acaba?

    14 gün karantina kuralı devam ediyor. Cezası var.

    Televizyon kanallarındaki programlara birden fazla konuk davet edilmesi durumunda kanal kapatma verme cezası kuralı, konuklar arasındaki mesafe korunmak kaydıyla, kaldırıldı.

    Kafelerin açılacağı zaten bildirilmişti...
16.03.2020 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın