İnsan kaynakları departmanı hangi işlerle ilgilenir?

Günümüzde belirli bir sayıdan fazla kişinin çalıştığı hemen her şirkette rastladığımız İnsan Kaynakları departmanları, şirketlerle çalışanlarının arasındaki ilişkilerin sağlıklı bir biçimde yürümesini temin etmekten sorumludur.

Şirketin İnsan Kaynakları'ndan takip etmesini beklediği işler şu örneklerle açıklanabilir:
  • Ay sonunda kime ne kadar maaş ödemesi yapılacak?
  • Kim yıllık izninden kaç gün kullanmış, kaç gün izni kalmış?
  • İşe gelmemiş olanlar, iş kanunlarına uygun gerekçelerle mi gelmemiş? (İşe gelmeyen kişi raporlu mu, evlenmiş de evlilik izni mi kullanıyor, başka bir şehirde yaşayan yakını vefat etmiş, cenazesine katılmak için mi gelmemiş, vs.)
  • İşten ayrılan (istifa eden) birisi varsa, bunu iş kanunlarına uygun biçimde mi yapmış? İhbar süresi doğru biçimde ele alınmış mı? İş ile ilişiğin kesilmesi noktasında ne kadar ödeme yapılması gerekecek?
  • İşe yeni başlayacak kişiler ilgili ve gerekli bilgileri doğru biçimde teslim ediyorlar mı?
  • Açık pozisyonlar ile ilgili durum nedir, kaç özgeçmiş gelmiş, bunlar incelenmişler mi, daha iyi görünen adaylarla sıradaki mülakatlar planlanmış mı?


İnsan Kaynakları sorumlulukları yukarıdaki gibi. Aşağıya da konuyu açacak yorumlarımı ekliyorum.

Benim gördüğüm kadarıyla, daha büyük ve işten ayrılma oranının yüksek olduğu işletmelerde, özlük hakları ve günlük işlemler ile, işe alım süreçlerinin artık birbirinden ayrılmaya başladığı.

Her geçen gün daha fazla şirkette, karşımıza "işe alım uzmanı" ünvanı ile çıkan uzmanlara rastlıyoruz. Bu da gösteriyor ki, şirketler günlük işlemleri yürüten çalışanlarından, artık "doğru kişileri işe alma" noktasında bir beklenti içerisinde değiller. Zaten bence doğrusu da bu. Bir kişinin çocuk sahibi olduğunda maaşına bunun herhangi bir yansıması olup olmayacağını bilmekle, filanca şirkette 4 yıl iş deneyimi olan birisinin, şimdi bu şirkette ve bu pozisyonda iyi performans verip veremeyeceğini öngörüp iş teklifi yapmak arasında hemen hemen hiçbir ortak nokta yok. "Özlük hakları" ve "işe alım" süreçleri, birbirleriyle akraba süreçler de olsalar, farklı uzmanlıklar olarak ele alınmalı ve departmanlar buna göre organize edilmeli diye düşünüyorum.
26.03.2018 dombili
1 1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın