Zeki Alasya

18 Nisan 1943 İstanbul - Şehzadebaşı doğumlu, aslen Kıbrıs Türkü kökenli bir aileden gelen Türk sinema, televizyon ve tiyatro oyuncusu. Metin Akpınar ile birlikte oluşturdukları Zeki - Metin ikilisi ile Türk mizahına damgalarını vurdular. Yer aldıkları sayısız eserle bize çok değerli kültür mirası bıraktılar. İkisinden birisi önce göçecekti ahirete, bunu yapan Zeki oldu. Zeki Alasya'yı 8 Mayıs 2015 günü İstanbul'da Koç Üniversitesi Hastanesi'nde karaciğer yetmezliği sebebiyle kaybettik. 22 Nisan 2015'te kaldırıldığı hastanede yaklaşık 2 hafta mücadele etti ve 8 Mayıs günü bize veda etti.

Osmanlı'nın son dönemlerinde 4 kez sadrazamlık yapan Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa'nın akrabasıdır. Zeki Alasya'nın annesi Seniha Alasya, Mehmet Kamil Paşa'nın yeğenidir.

Zeki Alasya, Robert Koleji orta bölümünü bitirdikten sonra, 1959'da Milli Türk Talebe Birliği tiyatrosunda sanat çalışmalarına başladı. Okul döneminde bir yandan tabelacılık yaparak hayatını kazanan Zeki Alasya, tiyatro döneminde de dekoratörlük ve rehberlik yaptı. 1964 yılında Arena Tiyatrosu'nda profesyonel oyunculuğa başladı. 1965'te Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda görev aldı.

1967 yılında sanat yaşamının büyük olasılıkla en büyük çalışması olan Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nun kuruluşu gerçekleşti. Zeki Alasya, sahne arkadaşları Metin Akpınar, Haldun Dormen ve Ahmet Gülbay ile birlikte bu kuruluşu gerçekleştirdi. Devekuşu Kabare Tiyatrosu, uzun yıllar Türk izleyicilere mizah ve sosyal mesaj sundu. Devekuşu Kabare'nin esprileri ve anekdotları, üzerlerinden yarım yüzyıl geçtikten sonra bile hala güncelliğini koruyabilecek kadar evrenseldi. (Devekuşu Kabare Tiyatrosu 1992 yılında kapandı.)

Zeki Alasya, 1973'ten itibaren filmlerde rol almaya başladı. Metin Akpınar ile birlikte Türk Sinema tarihinin en başarılı ikililerinden birisini, Zeki - Metin ikilisini oluşturdular. Pek çok filmde birlikte rol aldılar.

1977'de çevirdikleri Sivri Akıllılar filmiyle birlikte Zeki Alasya, yönetmenlik dünyasına adım attı.

1998 yılında Devlet Sanatçısı ünvanı alan Zeki Alasya, 2010 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali tarafından yaşam boyu onur ödülüne layık görülmüştür.

Zeki Alasya'nın ilk eşi Oya Alasya ile olan evililiğinden Zeynep Alasya adında bir kız çocuğu dünyaya geldi. 1969'da evlenen çift, 1976'da Zeynep'e kavuştular, 1987'de ayrıldılar. Zeki Alasya, boşandıktan sonra 1983 yılı Türkiye ikinci güzel Sema Yunak ile 13 yıl birliktelik yaşadı. Son olarak 2008 yılında beklenmedik bir kararla ve kızı dışında kimseye haber vermeden, sessiz sedasız, kendinden 30 yaş küçük Jülide Atak ile dünya evine girdi. Bu evliliği, vefat edene kadar devam etti.

Zeki Alasya vefat ettiğinde, Küçük Ağa dizisinde Mehmet Ağa karakterini canladırıyordu.

Zeki Alasya'nın vefatıyla birlikte, bizi biz yapan sanatçılardan birisini daha yitirdik.

Hiç kuşku yok ki Zeki'yi en iyi anlatan onun kadim sahne arkadaşı Metin Akpınar olacaktır. Metin'in t24'e verdiği röportaj ve Hürriyet'e yaptığı açıklamalarda Zeki Alasya ile ilgili tespitleri de var.
08.05.2020 Geni
3
Yeşilçamdan sonra Akasya Durağı, Cennet Mahallesi, Yabancı Damat ve Küçük Ağa gibi Türk dizilerinde oynamış ve rahmetle andığımız sanatçı.
14.07.2023 river
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın