Sivri Akıllılar

Zeki Alasya - Metin Akpınar ikilisinin sinemamıza kazandırdığı eğlenceli gülmece filmi. 1977 yılında Erman Film tarafından yapılmıştır. Renkli çekimdir, 84 dakikadır. Zeki Alasya filmde hem rol almış, hem yönetmenliğini üstlenmiştir. Sivri Akıllılar, İzmir Urla'da, Nebioğlu Tatil Köyü'nde çekildi. Nebioğlu Tatil Köyü gerçekten çok hoş bir ortam sunmuş bu film için.

Filmde Sibel rolünde Gönül Hancı, Celal rolünde İsmail Hakkı Şen, emekli baş komiser Recai rolünde Hulusi Kentmen, Metin'in sevgilisi Nazlı rolünde Gülşen Gürsoy, Perihan Balyemez rolünde Perran Kutman, Recep Balyemez rolünde Atilla Pakdemir, Kerami rolünde Tuncer Necmioğlu, Dilek rolünde çocuk sanatçı Rana Solak, Süheyla rolünde Gülümser Gülhan, motel müdürü Cesim rolünde Hüseyin Kutman, mücevherlerin müşterisi Niyazi rolünde Coşkun Göğen karşımıza çıkıyor.

Perihan ve Recep Balyemez çifti, gazetenin düzenlediği çekilişte otelde tatil yapma hakkı kazanırlar. Tesadüf odur ki, seçtikleri motelde eski arkadaşlar Zeki ve Metin garson olarak çalışmaktadırlar. Aynı günlerde motele gelecek olan Celal Bey ve ailesi, motel müdürü Cesim'in hedefidir. Cesim, Celal Bey'in kızı Sibel'e doğum gününde hediye edeceği mücevherleri çalmayı hedeflemektedir. Bu emeline ulaşırken, suçu da Balyemezlere atar. Bu arada sakarlıklarıyla bilinen Zeki ve Metin işten atılır. Emekli baş komiser Recai Bey'in de desteğiyle kahramanlarımız arkadaşlarını kurtarmaya çalışırler. Recai Bey'in önerisiyle zengin bir çift rolünde motele müşteri gibi gelirler. Mücevherlerin nerede olduğunu bulmaya çalışacaklardır. Burada Metin Akpınar başarılı bir drag queen performansı ortaya koyuyor. Bu rol 1984'te Kemal Sunal'ın oynadığı Şabaniye rolüne ilham vermiş olabilir. Metin Akpınar bu rolde açıkçası çok başarılı olmuş. Nitekim Kerami ona aşık oluyor. Zeki Alasya'nın taktığı Hitler bıyığı da çok komik.

Tatil köyünden sahneler erkeklerin içini gıdıklıyor. 1970'lerin liberal yaşam modasını filmde gözleyebiliyoruz. Sibel rolündeki Gönül Hancı ve Nazlı rolündeki Gülşen Gürsoy Hollywood'un en çekici bayan oyuncularıyla boy ölçüşecek bir çekicilik sergiliyorlar. Ayrıca tatil köyünde tatil yapmakta olan tatilcilerden harika görüntülerle de süslenmiş film. Sivri akıllılarda, tatil sektöründe çalışan erkek garsonların meslekleriyle içgüdüleri arasında ne kadar zorlandığını da görüyoruz. Harika bir bikiniyle sipariş veren genç bayan müşterilere servis vermek kolay değil.

Metin Akpınar deniz kenarında Zeki'yle çilingir sofrası kurduklarında harika bir şarkı söyleme performansı ortaya koyuyor. Mehtaplı gecelerde hep seni andım diye öyle bir başlıyor ki, kendinizi bir anda o sofrada buluyorsunuz. Kulaklarınızın pası siliniyor, gerçekten o anı yaşıyorsunuz.

Hulusi Kentmen, elinde piposu ve kitabıyla gerçek bir efsane. Ama Zeki ve Metin onun da kafasını karıştırmayı başarıyor. Metin (Hanım) Kerami'yi oyalarken, Zeki ve Recai Bey Kerami'nin odasını arayacaklar. Ama o ara Kerami'nin odasındaki satranç takımını görüp satranç oynamaya dalıyorlar. Tabi olanlar oluyor. Kerami'yi daha fazla oyalayamayan Metin, erkek olduğunu göstermek zorunda kalıyor Kerami'ye. Bu arada Kerami'nin bavullarındaki dergiler de (Genesis ve Penthouse) hoş. O dönemin en popüler dergileri. Recai Bey'in kafasını pipoyla kaşıması insanın içini ısıtıyor.

Perihan Balyemez'in sırtına yoğurt sürdürmesi, Süheyla Hanım'ın altına kaktüs koyması, Celal Bey'in havuzda su olmadığını farketmeden atlayıp kolunu kırması, Cesim ve Sezai'nin kaçmaları için deniz motorunun motel kıyısında bekliyor olması, Sibel'in başka bir deniz motorunu bulup aniden ortaya çıkması, kahramanlarımız kaçakları yakaladığında Metin'in tekneden tekneye atlaması, aniden mükemmel bir dövüşçüye dönüşüp Sezai'yi tek yumrukla tekneden dışarı atması, para dolu çantayı diğer tekneye attığında çantanın açılıp paraları savurması yerine sağ salim diğer tekneye ulaşması ve Sibel'in çantayı havada yakalaması, dönemin Hollywood filmleriyle boy ölçüşür nitelikte.

Hoş vakit geçirmek isteyenler mutlaka izlemeli.

29.04.2020 Geni
1
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın