Tuvalet

Bir toplumun uygarlık seviyesini anlamak için, tuvaletlerin durumuna bakınız cümlesinin başrol oyuncusudur.

Çeşit çeşit tuvalet vardır. Tuvalet konusu, Türklerin yurtdışında en çok zorlandıkları konulardan birisidir (özellikle taharet musluğu sebebiyle). Hele bazı ülkeler (adlarını burada vermeyelim) vardır ki, toplum tuvalet kullanmaya gerek görmez.

Ülkemizde en yaygın bilinen iki tuvalet tipi, alaturka ve alafranga tuvaletlerdir.

Bahçeli köy evlerinde genellikle bahçede alaturka tuvalet bulunurken, tuvaletin içeride bulunduğu apartman dairelerinde genellikle, kirli suyun terlikle ve ayakla temasını engellediği için alafranga tuvaletler tercih edilmektedir. Avrupa'da kullanılan tuvaletlerin tamamına yakını alafrangadır. Alaturka tuvaletlerde vücut ile tuvalet temas etmediği için bir hijyen avantajı olduğu düşünülebilir.

Ala franga tuvaletlerin tasarımında gördüğümüz Türk dokunuşu sayesinde, taharet musluğunun eklendiğini görüyoruz. Avrupa'daki ala franga tuvaletlerde taharet musluğuna pek rastlanmaz. Son dönemde Avrupa'da da taharet musluklu klozet kullanımında bir yaygınlaşma başladığını iddia etmek pek hatalı olmaz. Bunu Türk Kültürü'nün Avrupa üzerindeki etkilerine örnek olarak verebiliriz.

Taharet musluklu klozet kullanılmayan banyolarda, tuvaletin yanında bide kullanımı bir alternatif olarak göze çarpmaktadır. Ancak bunun da, İspanya dışında yaygın olduğu söylenemez. İspanya'da bunun yaygın olması da büyük olasılıkla, Endülüs Devleti döneminden miras kalan bir kültürel değerdir.

Japonya'da ise, alaturkaya benzer bir tuvalet tipi vardır. Yalnız alaturka tuvalette delik arkada iken, Japon tipi tuvalette delik öndedir. Her alanda olduğu gibi, tuvalet konusuğnda da teknolojinin suyunu çıkaran Japonlar, tuvalet konusunda da bunu yapmışlardır. Oturağı ısıtmalı, taharet musluğunda ayarlanabilir sıcaklıkta su, el değmeden yıkama işlevini gören ve daha sonra saç kurutma tarzı sıcak havalı kurutma ile vücudu kurutan alafranda tuvalet tipi de Japonların üretimidir. Japonların bu alandaki ünlü markaları arasında Toto sayılabilir.

Diğer bir tuvalet tipi ise pisuvardır. Erkeklerin küçük tuvaletlerini yapmak için kullandıkları, duvara asılı, kovaya benzer şeylerdir.

Tarihte Efes'te kentin ortak kullandığı büyük bir umumi tuvalet bulunduğu, evlerde tuvalet olmadığı düşünülmektedir. Bu umumi tuvaletin duvarlarla bölünmediği, tuvaletini yapmanın sosyal bir faaliyet karakteri taşıdığı, atıkların gübre görevi görmesi için tarlalara aktarıldığı da varsayımlar arasındadır.

Fransa'da saraylarda tuvalet bulunmuyor olmasının, parfümün icat edilme sebebi olduğu iddia edilmektedir. Rivayete göre, saray sakinleri tuvaletlerini torbalara yapıp, dışarı atarlardı, bu sebeple sarayda çok kötü koku olurdu, bu kokuyu duymamak için, parfüm icat edildi.

Son dönemde parklarda, hayvanlar için de tuvaletler konduğunu görmekteyiz. Elbette ki insanların kullandıkları tuvaletlerden tamamen farklı tasarıma sahipler.

Dünya nüfusunun yaklaşık yarısının tuvalet kullanma olanağına sahip olmadığı, %80'inin kanalizasyona erişimi olmadığı tahmin edilmektedir.

19 Kasım günü tüm dünyada Dünya Tuvalet Günü olarak kutlanmaktadır.

Tuvalet, yaşamımızda çok önemli bir yer tutmaktadır. Tuvalet ile ilgili yazıları incelemek de yararlı olabilir.

20.01.2018 Geni
3
Evin en sevdiğim odası.
14.05.2020 easy
daha iyi hizmet verebilmek için çerez (cookie) kullanıyoruz. detaylı bilgi için tıklayın